Antroposen çağında değişen doğa kavrayışının resim sanatında yansımaları
Reflections of the changing concept of nature in the anthropocene era in painting art
- Tez No: 874109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Antroposen, Resim Sanatı, İnsan, Doğa, Dönüşüm, Anthropocene, Painting, Human, Nature, Transformation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bilim insanları Dünya daha önce eşi benzeri görülmemiş, insan eylemleri sonucu hız kazanan yeni bir jeolojik döneme, Antroposen çağına girdiğini önermektedir. Sanayi devrimi sonrası fosil yakıt kullanımının artması ve 1945'ten bu yana Büyük Hızlanma olarak adlandırılan dönemde karbon döngüsünü, nitrojen döngüsünü ve canlı türlerinde yok olma oranını arttırarak, Dünyadaki yaşam sistemlerini derinden sarsmıştır. İnsanın kendi yücelterek yerküreye ve insan olmayana hâkim olma, kontrol altına alma çabası bugün yaşadığımız küresel çaptaki sorunların temelini oluşturmaktadır. İnsanoğlu artık yalnızca tarihsel değil jeolojik de bir aktör haline gelmiştir. Uygarlık boyunca insan-doğa ikiliği üzerine tanımlanan, hümanist yaklaşımla şekillenen tarih yazımı, günümüzde hissedilirliğini gün geçtikçe arttıran küresel iklim krizi ile insanlığı karşı karşıya bırakmıştır. Doğa insan eliyle talan edilmekte ve bu anlayışın sonuçları günümüzde görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. İklim krizinin etkilerinin hissedilir şekilde arttırması ile insanın doğa ile kurduğu yanlış ilişkilerin bir sonucu olduğu çıkarılmış olsa da krizin kavranması aşamasında kat edilen yok yetersizdir. Doğanın sanat ile olan ilişkisi 25.000 yıllık mağara resimlerine kadar uzanmaktadır Tarih boyunca yapılış amaçları farklılık göstere de medeniyetlerin kültürlerine yön veren sanat kaynağını doğadan almıştır. Sosyo-kültürel, ekonomik, teknolojik ve politik alanlarda ki değişimler sanatın yüklendiği misyonu da etkilemiştir. Bugün etkilerini artarak hissettiğimiz iklim krizinin temel sorunu olan insan doğa ikiliği, özellikle Rönesans döneminde Hümanist düşünce ile her alana sirayet etmiştir. Tez kapsamında resim sanatında doğa kavrayışının yansımaları Rönesans'tan günümüze kadar olan süreç dahilince incelenmiştir. Böylelikle tarihsel süreçte insan ve doğa ilişkilerini etkileyen dinamiklerin, doğa üzerindeki etkileri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The world has entered a new geological era, the Anthropocene era, which has never been seen before and accelerated as a result of human actions. The increase in fossil fuel use after the industrial revolution and the period called the Great Acceleration since 1945 have deeply shaken the living systems on Earth by increasing the carbon cycle, nitrogen cycle and extinction rate. Man's effort to dominate and control the earth and non-humans by glorifying himself forms the basis of the global problems we experience today. Human beings have now become not only a historical but also a geological actor. History writing, defined on the human-nature duality throughout civilization and shaped by a humanist approach, has confronted humanity with the global climate crisis, which is becoming more noticeable day by day. Nature is being plundered by human hands, and the consequences of this understanding have reached levels that cannot be ignored today. Although it has been concluded that the effects of the climate crisis have increased noticeably and that it is a result of the wrong relationships that humans have established with nature, there is still insufficient progress in understanding the crisis. The relationship between nature and art dates back to 25,000-year-old cave paintings. Although the purposes of creation have varied throughout history, art that shapes the cultures of civilizations has taken its source from nature. Changes in socio-cultural, economic, technological and political fields have also affected the mission of art. The human-nature duality, which is the fundamental problem of the climate crisis, the effects of which we increasingly feel today, has spread to every field with Humanist thought, especially during the Renaissance period. Within the scope of the thesis, the reflections of the understanding of nature in painting have been examined within the period from the Renaissance to the present day. Thus, the effects of the dynamics affecting human-nature relations in the historical process on nature have been revealed.