Göçün kentsel ve sosyal dokuya yansımaları: Kilis ili örneği
Effects of migration ob urban and social structures the case of Kilis province
- Tez No: 874125
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: 11111, 12345
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kilis, Suriye, Sosyal Doku, Migration, Kilis, Syria, Social Structure
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kent Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, Suriyede yaşanan iç savaş sonucunda Kilis iline gerçekleşen yoğun göçün kentin sosyal dokusuna olan etkileri incelenmiştir. Araştırmanın ana amacı, göçün Kilis'in fiziksel çevresi ve yapılaşması üzerinde yarattığı değişimleri ve sosyal dokuya etkisini anlamaktır. Ayrıca, çalışmada göçün toplumsal, kültürel ve ekonomik boyutlarının ele alınması da amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında durum araştırma deseni benimsenmiştir. Bu kapsamda veri toplama aracı olarak gözlem yöntemi kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırma konuları; göçün Kilis'in sosyal dokusuna olumlu ve olumsuz etkilerini, göçün Kilis'in tarihi sosyal dokusuna etkilerini, göçün gecekondulaşma ve kaçak yapılaşmaya etkilerini ve göçle ilişkili sorunlara yönelik çözüm önerilerini içermektedir. Elde edilen bulgular içerik analizine tabi tutularak temalar ve kodlar belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, göçün Kilis'in kentsel ve sosyal dokusuna olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğunu göstermektedir. Araştırma sonucuna göre, göçle birlikte Kilis'teki konut fiyatları ve kiralar aşırı yükselmiş ve kent yetersiz konut stoku ile karşılaşmıştır. Bu durum yerel halkın konut erişimini zorlaştırmıştır. Ayrıca göç nedeniyle işgücü piyasasında değişiklikler meydana gelmiş ve ekonomik dengeler etkilenmiştir. Bunun sonucu olarak, yüksek işsizlik oranı, sınırlı istihdam fırsatları ve gelir adaletsizliği gibi sorunların ortaya çıkarabileceği ve göçmenlerin ekonomik entegrasyonu ve sosyal uyum süreçleri, kentin sosyal yapısını bozabileceği tespit edilmiştir. Bu araştırma, göçün Kilis'in sosyal dokusu üzerindeki değişimleri ve dönüşümleri anlamak için önemli bir çerçeve sunmaktadır. Sonuçlar, Kilis'in sürdürülebilir ve uyumlu bir kent olması için gelecekteki planlama süreçlerinin bu etkileri dikkate alması gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the intense migration to Kilis province as a result of the civil war in Syria on the social structure of the city are analyzed. The main aim of the research is to understand the changes caused by migration on the physical environment and the construction of Kilis and its impact on the city's social structure. In addition, the study also aims to address the social, cultural and economic dimensions of migration. Within the scope of the research, a case study research design was employed. In this context, an observation method was used as a data collection tool. The research topics include the positive and negative effects of migration on the social structure of Kilis, the effects of migration on the historical social structure of Kilis, the effects of migration on squatting and illegal construction, and solution suggestions for migration-related problems. The findings were subjected to content analysis and themes and codes were determined.The results of this research show that migration has positive and negative effects on the urban and social structure of Kilis. Accordind to the study's findings, housing and rent prices in Kilis have significantly increased due to immigration, leading to insufficient housing stock in the city. This situation has made it difficult for local people to access housing. In addition, changes have occurred in the labor market due to migration, and economic balances have been affected. As a result, it has been found that issues such as high unemployment rates, limited employment opportunities, and income ineguality may arise. The economic integration and social adaptation processes may disrupt the overall social st of the city. This research provides an important framework for understanding the changes and transformations on the social structure of Kilis due to migration. The results emphasize that future planning processes for Kilis to achieve sustainability and harmony need to consider these impacts.