Diagnostik sistoskopi yapılan geriatrik hastaların propofol ile sedoanaljezisi sırasında hedef kontrollü infüzyon ve konvansiyonel infüzyon pompası kullanımının hasta derlenmesi üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of target-controlled infusion and conventional infusion pump use on patient recovery during sedoanalgesia with propofol in geriatric patients undergoing diagnostic cystoscopy
  1. Tez No: 874158
  2. Yazar: NESİBE SENA BAYBURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN ALKIŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMANUR DURUK ERKENT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef kontrollü infüzyon, sedoanaljezi, konvansiyonel infüzyon pompası, Target controlled infusion, sedoanalgesia, conventional infusion pump
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda sistoskopi işlemlerinde sedoanaljezi uyguladığımız hastalarda Total intravenöz anestezi (TİVA) yöntemi ve Hedef Kontrollü İnfüzyon (HKİ) yöntemi kullanarak hastaları BİS ( Bispektral İndeks) ile monitörize ederek, TİVA ile HKİ arasında etki başlama süresi, hemodinamik stabilite, derlenme süresi ve ilaç tüketim miktarı arasında farklılık olup olmadığını araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sedoanaljezi altında üroloji ameliyathanesinde elektif diagnostik sistoskopi yapılacak olan ASA (American Society of Anesthesiologists) 1-2 ve 3, 65 yaş ve üzeri gönüllü bilgilendirilmiş onamı alınan 60 hasta dahil edildi. Standart monitörizasyon(elektrokardiyogram, pulse oksimetri, non invaziv kan basıncı) ve Bispektral indeks (BİS) monitörizasyonu yapıldı. Tüm hastalara infüzyon öncesi iv 0.5 mcg/kg fentanil ve 1 mg/kg lidokain puşe olarak uygulanıp ve tüm hastalara oksijen maskesi ile 5 lt/dk'dan oksijen başlandı. Daha sonra hastalar HKİ ve Konvansiyonel grubu olarak 2 gruba ayrıldı. HKİ (30 Hasta) grubuna konvansiyonel infüzyon pompası ile remifentanil infüzyonu 0.05 mcg/kg/dk'dan başlandıktan 2 dk sonra, propofolün HKİ ile etki yeri hedef konsantrasyonu 2 mcg/ml olacak şekilde başlandı. Sedoanaljezi sağlanana kadar hedef konsantrasyon 0.5 mcg/ml artırılarak Ramsay Sedasyon Skalası 6 olduğunda cerrahiye başlatıldı. Konvansiyonel (30 Hasta) grubuna yine aynı şekilde konvansiyonel infüzyon pompası ile remifentanil infüzyonu 0.05 mcg/kg/dk'dan başlandıktan 2 dk sonra, konvansiyonel infüzyon pompası ile 0.5 mg/kg propofol bolus olarak verildi ve Tiva şeklinde 50 mcg/kg/dk olarak propofol infüzyonu başlandı. Ramsay Sedasyon Skalası 6 olduğunda cerrahiye başlatıldı. Skalanın 6 olmama durumunda ise 5-10 mg propofol iv puşe yapılarak skalanın 6 olması sağlandı. Tüm hastaların ameliyathane geliş, İnfüzyon başlangıcı, cerrahi başlangıcı ve sonrasında 2 şer dk aralıklarla NİBP, SPO2, HR, BİS değerleri kaydedildi. Daha sonra tüm hastaların cerrahi bitiş, masadan çıkış süreleri ve NİBP, SPO2, HR, BİS bu aşamalarda da değerleri kaydedildi. Derlenme için modifiye aldrete skorlaması kullanılarak skorlamaya göre 9-10 puan olan hastalar derlenme ünitesine gönderildi. Tüm hastaların toplam propofol tüketim miktarları da kaydedildi. Ayrıca postoperatif bulantı kusma gelişip gelişmediği, 24 saat içinde major komplikasyon gelişip gelişmediği ve deliryum gelişip gelişmediği de kayıt altına alındı. Bulgular: TİVA ve HKİ grubu hastalar arasında demografik değişkenler bakımından karşılaştırmalara bakıldı, sadece Hipertansiyon tanısı bakımından anlamlı fark bulundu (p=0,018). TİVA grubu hastalarda Hipertansiyon görülme oranı %73,3 iken bu oran HKİ grubu hastalarda %43,3 olarak bulundu. Toplam cerrahi süreler TİVA grubunda 9,40±1,75 dk iken HKİ grubunda 10,13±1,94 dk bulundu(p=0.131). Her iki grup arasında infüzyon başlama ve cerrahi başlama arasındaki süreler karşılaştırıldığında TİVA grubunda bu süre 6,93±3,35 dk iken, HKİ grubunda 8,30±2,17 dk olarak bulundu(p=0.009). TİVA ve HKİ grupları arasında sistolik kan basıncı için zamana bağlı artış/azalış trendi bakımından anlamlı fark bulundu (p=0,014). Her bir zaman diliminde TİVA grubundaki ortalama sistolik kan basıncı değeri HKİ grubuna göre 0,964 birim daha fazlaydı. TİVA ve HKİ grupları arasında SPO2, kalp hızı ve BİS değerlerinin zamana bağlı artış/azalış trendi bakımından anlamlı fark bulunamadı (p=0,090, p=0.416, p=0.716). Her bir zaman diliminde TİVA grubundaki ölçülen ortalama BİS değeri HKİ grubuna göre 1,417 birim daha fazlaydı. Her iki grup arasında derlenme süreleri karşılaştırıldığında TİVA grubunda 7,87±2,80 dk iken HKİ grubunda bu süre 9,40±2,25 dk olarak bulundu ve istatistiksel açıdan anlamlı kabul edildi(p=0.016). Toplam propofol tüketim miktarı TİVA grubunda 219,14±58,97 mg olarak bulunurken, HKİ grubunda 205,45±42,22 mg olarak bulundu(p=0.511). Postoperatif bulantı, kusma, deliryum ve major komplikasyon görülme sıklığı açısından iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark görülmedi. Sonuç: Çalışmamıza göre HKİ grubunda derlenme süresi, TİVA grubuna göre daha uzun bulundu, hemodinamik açıdan iki grup arasında belirgin farklılık bulunamadı. Toplam propofol tüketimi HKİ grubunda daha az bulunsada, istatistiksel açıdan anlamlı değildi. Özetle çalışmamızda HKİ yönteminin perioperatif sürece yansıyan önemli bir etkisini gösteremedik ancak bu infüzyon sistemi oldukça kullanışlı bir sistem olup, bu infüzyon sisteminin yapılacak farklı çalışmalarla günlük pratikte daha sık kullanıma açık olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim : In this study, we investigated whether there was a difference between Total intravenous anesthesia (TIVA) and Target Controlled İnfusion (TCI) in terms of onset of action, hemodynamic stability, recovery time and drug consumption by monitoring the patients with Bispectral Index (BIS) using TIVA method and TCI method in patients who underwent sedoanalgesia in cystoscopy procedures. Materials and Methods: A total of 60 ASA (American Society of Anesthesiologists) 1-2 and 3 volunteers aged 65 years and older, who would undergo elective diagnostic cystoscopy in the urology operating room under sedoanalgesia, and whose informed consent was obtained, were included in the study. Standard monitoring (electrocardiogram, pulse oximetry, non-invasive blood pressure) and Bispectral index (BIS) monitoring were performed. All patients were administered iv 0.5 mcg/kg fentanyl and 1mg/kg lidocaine as a push before infusion, and all patients were started on oxygen at 5 lt/min with an oxygen mask. Afterwards, the patients were divided into 2 groups as TCİ and Conventional groups. In the TCI (30 patients) group, remifentanil infusion with a conventional infusion pump 0.05 mcg/kg/min was started 2 minutes after with a target concentration of 2 mcg/ml at the effect site of propofol with TCI. Surgery was initiated when the Ramsay Sedation Scale was 6 by increasing the target concentration by 0.5 mcg/ml until sedoanalgesia was achieved. The conventional (30 patients) group was given 0.5 mg/kg propofol bolus with the conventional infusion pump, 2 minutes after the remifentanil infusion was started at 0.05 mcg/kg/min with a conventional infusion pump, and propofol was given as 50 mcg/kg/min in the form of tiva. infusion was started. Surgery was initiated when the Ramsay Sedation Scale was 6. If the scale was not 6, 5-10 mg of propofol was administered intravenously to ensure that the scale was 6. NIBP, SPO2, HR, BIS values were recorded for all patients on arrival at the operating room, at the beginning of the infusion, at the beginning of the surgery, and at 2-minute intervals thereafter. Afterwards, the end of surgery, leaving the table and NIBP, SPO2, HR, BIS values of all patients were recorded. Patients with 9-10 points according to the scoring using modified aldrete scoring for recovery were sent to the recovery unit. The total propofol consumption amounts of all patients were also recorded. Postoperative nausea and vomiting, development of major complications within 24 hours and development of delirium were also recorded. Results: Comparisons were made between TIVA and TCI group patients in terms of demographic variables and a significant difference was found only in terms of Hypertension (p=0.018). The rate of Hypertension was 73.3% in the TIVA group and 43.3% in the TCI group. Total surgical times were 9.40±1.75 min in the TIVA group and 10.13±1.94 min in the HCI group (p=0.131). When the time between the start of infusion and the start of surgery was compared between both groups, it was found to be 6.93±3.35 min in the TIVA group and 8.30±2.17 min in the TCI group (p=0.009). There was a significant difference between TIVA and TCI groups in terms of the time dependent increase/decrease trend for systolic blood pressure (p=0.014). At each time point, the mean systolic blood pressure value in the TIVA group was 0.964 units higher than in the TCI group. There was no significant difference in the time dependent increase/decrease trend of SPO2, heart rate and BIS values between TIVA and TCI groups (p=0.090, p=0.416, p=0.716). The mean BIS value measured in the TIVA group at each time point was 1,417 units higher than in the TCI group. When the recovery time was compared between both groups, it was found to be 7.87±2.80 min in the TIVA group and 9.40±2.25 min in the HCI group and was considered statistically significant (p=0.016). Total propofol consumption was found to be 219.14±58.97 mg in the TIVA group and 205.45±42.22 mg in the TCI group (p=0.511). There was no statistically significant difference in the incidence of postoperative nausea, vomiting, delirium and major complications between the two groups. Conclusion: According to our study, the recovery time was longer in the TCI group compared to the TIVA group, and no significant difference was found between the two groups in terms of hemodynamics. Although total propofol consumption was found to be less in the TCI group, it was not statistically significant. In summary, we could not show a significant effect of the TCI method on the perioperative process in our study, but this infusion system is a very useful system and we think that this infusion system is open to more frequent use in daily practice with different studies to be performed.