Toplumsal değişim sürecinde bireyin narsisizm ve benlik sunumu ile akıllı telefon bağımlılığı ilişkisinde sosyal medya kullanımının aracılık rolü
The mediating role of social media use in the relationship between narcissism and self-presentation and smartphone addiction in the process of social change
- Tez No: 874162
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Değişme, Teknoloji, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Narsisizm, Benlik Sunumu, Sosyal Medya Kullanımı, Social Change, Technology, Smartphone Addiction, Narcissism, Self-Presentation, Social Media Use
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 291
Özet
Teknoloji, toplumsal değişime neden olan unsurlar arasında yer almaktadır. İletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hem toplumsal iletişim hem de bireysel iletişim biçimlerini etkilemektedir. Bireylerin kişilik özellikleri de iletişim kurma ve iletişim araçlarını kullanma biçimleri üzerinde etkili olmaktadır. Narsisizim ve benlik sunumu kişilik özellikleri ile akıllı telefon bağımlılığı ilişkisinde sosyal medya kullanımının aracılık rolünün araştırıldığı bu çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, Türkiye evreninde İstanbul, İzmir, Antalya, Ankara, Samsun, Diyarbakır ve Erzurum ilinde 18-65 yaş aralığında bulunan 3231 gönüllü katılımcı örnekleminde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların cinsiyeti, eğitim durumu ve ikamet ettiği il ile akıllı telefon bağımlılığı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Narsisizm, benlik sunumu, sosyal medya kullanımı ve akıllı telefon bağımlılığı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırmada yapılan yol analizi sonuçlarına göre narsisizm, benlik sunumu ve sosyal medya kullanımının akıllı telefon bağımlılığına etki ettiği görülmüştür. Ayrıca narsisizm ve benlik sunumu ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkide sosyal medya kullanımının kısmi aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Technology is among the factors that cause social change. Developments in communication technologies affect both social and individual communication styles. Individuals' personality traits also are alson effective in the way they communicate and use communication tools. Quantitative research method was employed in the study in which the mediating role of social media use in the relationship between narcissism and self-presentation personality traits and smartphone addiction. The study was conducted with a sample of 3231 volunteer participants aged in the range of 18-65 in Istanbul, Izmir, Antalya, Ankara, Samsun, Diyarbakır and Erzurum in Türkiye. According to the results of the research, a significant difference was found between the participants' gender, education level and province of residence and smartphone addiction. A significant relationship was also found among narcissism, self-presentation, social media use and smartphone addiction. According to the results of the path analysis conducted in the study, narcissism, self-presentation and social media use were found to affect smartphone addiction. In addition, it was determined that social media use has a partial mediating role in the relationship between narcissism and self-presentation and smartphone addiction.