Evlilik sürecinde ailenin rolü Denizli örneği
The role of the family in the marriage process: The case of Denizli
  1. Tez No: 939866
  2. Yazar: SÜNDÜS MEMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Toplumsal İnşaa, Habitus, Family, Marriage, Social Construction, Habitus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Evlilik kurumunda, ailelerin eş seçimi üzerindeki etkisi dikkate değer bir unsurdur. Kültürel beklentiler, ekonomik faktörler ve sosyal ağlar aracılığıyla aileler, bireylerin eş seçiminde doğrudan ya da dolaylı bir rol oynamaktadır. Birçok toplumda, ailelerin tercihleri evlilik kararlarını belirleyici bir faktör olarak varlığını sürdürmektedir. Bu durum özellikle grup içi evlilik (endogami) eğiliminde kendini göstermekte, bireylerin sosyal, kültürel veya etnik olarak kendilerine benzer bireylerle evlenmeleri toplumsal uyum ve sürekliliği pekiştirmektedir. Buna karşın, grup dışı evlilik (eksogami) yani bireyin kendi sosyal grubunun dışından biriyle evlenmesi, toplumdaki geleneksel değerlerin gücüne bağlı olarak değişen düzeylerde dirençle karşılaşabilmektedir. Bu araştırmada, Denizli ilinde toplumsal değişim sürecinin evlilik kurumu üzerindeki etkileri incelenmiştir. Geleneksel evlilik ilişkilerinin sürekliliği ve bu sürekliliğin altında yatan faktörler analiz edilmiştir. Özellikle Denizli'de yaygın olarak gözlemlenen, ortak kültürel, sosyal ve ekonomik bağlara sahip ailelerin, evlilik sürecinde yerel bağlara bağlı kalarak dışarıdan evliliğe mesafeli yaklaşmalarının nedenleri irdelenmiştir. Modernleşme ve bireyselleşme süreçlerinin evlilik tercihlerini nasıl şekillendirdiği ele alınmış, geleneksel ve modern evlilik pratikleri arasındaki etkileşim değerlendirilerek ve toplumsal dönüşüm sürecinin evlilik kurumu üzerindeki yansımaları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the key aspects of marriage is the role of the family in partner selection. Families, through cultural expectations, economic considerations, and social networks, significantly influence individuals' choices in selecting a spouse. In many societies, family preferences continue to shape marital decisions, either directly through arranged marriages or indirectly through social expectations. This influence manifests particularly in the tendency toward endogamy, where individuals marry within their social, cultural, or ethnic groups, reinforcing group cohesion and continuity. Conversely, exogamy, or marriage outside one's immediate social group, is often met with varying degrees of resistance, depending on the strength of traditional values within a given society. This study examines the impact of social change on the institution of marriage in the province of Denizli. It explores the extent to which traditional marriage relationships persist and identifies the underlying factors contributing to their resilience. In particular, the study investigates why families in Denizli, who share a common cultural, social, and economic background, tend to adhere to local marriage patterns and exhibit reluctance toward exogamous marriages. While modernization and increased mobility have facilitated more diverse marital choices, social expectations and familial influences continue to play a decisive role in shaping partner selection. In this context, the interaction between traditional and modern marriage practices will be analyzed, and the implications of social transformation on the institution of marriage will be discussed.