Rol teorisi bağlamında Kazakistan'ın komşu ülkelerle ilişkileri
Kazakhstan's relations with neighbouring countries in the context of role theory
- Tez No: 874237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rol Teorisi, Holsti, Kazakistan, Rol Algıları, Komşu Ülkelerle İlişkiler, Role Theory, Holsti, Kazakhstan, Role Perceptions, Relations with Neighboring Countries
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Kurucu Cumhurbaşkanı Nazarbayev öncülüğünde saygın ve prestijli bir konuma yükselen Kazakistan, Cumhurbaşkanı Tokayev'in diplomasi alanındaki tecrübesi ve jeopolitik yetkinliği sayesinde merkezi konuma yükselmektedir. Kazakistan denge siyasetine bağlı çok yönlü dış politikası aracılığıyla komşu ülkeleri ile sorunsuz ilişkiler sürecini yaratmış ve bu sürecin istikrarlı şekilde devamı için çaba göstermektedir. Kazakistan birçok faktörün etkisi ile komşularıyla iyi ilişkiler kurmayı faydalı bir seçenek olarak görmektedir. Çalışmanın amacı Kazakistan'ın komşularıyla olumlu ve sorunsuz ilişkiler tesis etmeyi istemesinin bir tercih değil zorunluluk olduğunu açıklamak ve buradan hareketle ülkenin bölgesel ve küresel barış ve istikrara ayrı ayrı katkı yaptığını ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Kazakistan'ı komşularıyla iyi geçinmeye iten etkenler ortaya koyulmuş, sorunsuz ilişkiler yürütmeyi başarmasında etkili olan faktörler üzerinde durulmuştur. Rol teorisi bağlamında Holsti'nin ortaya attığı ulusal rol algılarından hareketle komşularına yönelik üstlendiği rol algıları ortaya koyulmuştur. Üstlendiği rol algıları ve bahsi geçen beş faktörün birbiriyle arasındaki bağ incelenmiş ve bunların komşuları ile iyi geçinmesi gerektiği algısından doğduğu ortaya çıkmıştır. Çalışma, Kazakistan için komşularla sorunsuz dış politika bir tercih değil, zorunluluktur hipotezine dayanmaktadır. Komşularla iyi ilişkiler kurmak Kazakistan için neden tercih değil, zorunluluktur? Kazakistan komşularıyla sorunsuz ilişkiler yürütmeyi nasıl başarmaktadır? Kazakistan komşu ülkelerine yönelik dış politikasında neden örnek, köprü, geliştirici, bölgesel koruyucu ve bölgesel alt sistem işbirlikçisi rolü benimsemektedir? Komşu ülkelerle sorunsuz ilişkiler kurulmasında etkili olan faktörler ile bu ülkelere yönelik üstlendiği roller arasında nasıl bir bağ vardır? gibi sorular çalışma boyunca yön verecek sorulardır.
Özet (Çeviri)
Kazakhstan, which rise to a respected and prestigious position lead by the leadership of founding President Nazarbayev, is rising to a central position thanks to President Tokayev's experience in diplomacy and geopolitical competence. Kazakhstan has created a process of good relations with its neighboring countries through its multivector foreign policy based on balance politics and strives for the stable continuation of this process. Kazakhstan sees establishing good relations with its neighbors as a beneficial option due to the influence of many factors. The aim of the study is to explain that Kazakhstan's desire to establish positive and smooth relations with its neighbors is not a choice but a necessity, and to demonstrate that the country contributes to regional and global peace and stability. For this purpose, the factors that push Kazakhstan to get along well with its neighbors are revealed, and the factors that enable it to maintain smooth relations are emphasized. In the context of role theory, based on the national role perceptions put forward by Holsti, the role perceptions Kazakhstan undertakes towards its neighbors are revealed. The connection between its role perceptions and the five factors mentioned was examined and it emerged that these arise from the perception that they need to get along well with their neighbors. The study is based on the hypothesis that for Kazakhstan, a smooth foreign policy with neighbors is not a choice, but a necessity. Why is establishing good relations with neighbors not a choice but a necessity for Kazakhstan? How does Kazakhstan achieve to maintain smooth relations with its neighbors? Why does Kazakhstan adopt the role of example, bridge, developer, regional protector and regional subsystem collaborator in its foreign policy towards its neighboring countries? What is the connection between the factors that are effective in establishing smooth relations with neighboring countries and the roles Kazakhstan assumes towards these countries? These questions will direct the study.