Fibröz displazisi olan çocuk hastalarda tedavide kullanılan denosumab ve bifosfonatların gelişim çağındaki ratlarda büyüme merkezlerine olan etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of denosumab and bisphosphonates used in the treatment of pediatric patients on growth centers in developing rats for fibrous dysplasia
  1. Tez No: 874286
  2. Yazar: FATMA MERVE BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇANDIRLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bifosfonat, Denosumab, Fibröz displazi, Zoledronik asit, Bisphosphonate, Denosumab, Fibrous dysplasia, Zoledronic acid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı fibröz displazili çocuk hastalarda, kemik metabolizmasını iyileştirmek ve hastalığa bağlı oluşan ağrıyı dindirmek için kullanılan denosumab ve bifosfonatların, çocuğun büyüme plaklarındaki ve kemik metabolizmasındaki etkisini ratlar üzerinde araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada, 40 günlük, yaklaşık 180 ± 10 gram ağırlığında, 30 adet dişi Sprague-Dawley sıçan kullanılmıştır. Hayvanlar randomize olarak, her grupta 10 hayvan bulunacak şekilde üç gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu hayvanlara %0,1 NaCl subkutan olarak, denosumab grubu hayvanlara %0,1 NaCl içinde çözülmüş 10 mg/kg denosumab subkutan olarak ve bifosfonat grubuna %0,1 NaCl içinde çözülmüş 0,1 mg/kg zoledronik asit intravenöz olarak haftada bir kez olmak üzere üç ay boyunca uygulanmıştır. Deney sonunda, hayvanlardan kardiyak ponksiyonla kan örnekleri alınmış alkalen fosfataz (ALP), Somatomedin C (IGF-1), tiroit uyarıcı hormon (TSH), kalsiyum, fosfor, 25-hidroksi vitamin D3, ve parathormon intakt (iPTH) seviyeleri incelenmiştir. Histopatolojik ve histomorfometrik değerlendirmeler için elde edilen mandibula ve femur örnekleri, Hematoksilen ve Eosin, Masson Trikrom boyamaları ve immünohistokimyasal analizler için ADAMS-TS1 antikor boyaması ile incelenmiştir. Morfolojik incelemeler mandibula ve femur kemiklerinin röntgenleri elde edilerek gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Hayvanların vücut ağırlıkları üç ay boyunca anlamlı olarak artmış, fakat deney grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Biyokimyasal bulgulara göre, IGF-1 seviyeleri bifosfonat grubunda denosumab grubuna kıyasla anlamlı derecede düşükken, diğer serum parametreleri açısından gruplar arasında fark gözlenmemiştir. Histolojik değerlendirmelerde, bifosfonat grubunun kemikleşme ve proliferasyon alanları, kontrol ve denosumab gruplarına göre daha kalın bulunmuştur. Osteoblast yoğunluğu bifosfonat grubunda anlamlı olarak düşük, osteosit yoğunluğu ise denosumab grubunda kontrol grubuna göre düşük olarak gözlenmiştir. Radyolojik değerlendirmeler, denosumab ve bifosfonat gruplarında kontrol grubuna kıyasla yüksek kemik yoğunluğu ve büyüme alanı kalınlığı göstermiş, özellikle denosumab grubunda bu değerler daha belirgin olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, zoledronik asit (bifosfonat) ve denosumab gruplarının kemik yoğunluğu ve büyüme alanı kalınlığı üzerinde etkili olduğunu, ancak denosumab grubunun bu parametrelerde daha belirgin bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, denosumabın kemik sağlığı üzerindeki potansiyel etkisini ve FD ve osteoporoz gibi kemik yoğunluğunu etkileyen durumların tedavisinde kullanılabilme potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study is to investigate the effects of denosumab and bisphosphonates, used to improve bone metabolism and alleviate pain associated with the disease in pediatric patients with fibrous dysplasia (FD), on the growth plates and bone metabolism in rats. Materials and Methods: In this study, 30 female Sprague-Dawley rats, 40 days old and weighing around 180 ± 10 grams, were used. The animals were randomized into three groups (n=10/group). The control group animals were administered 0.1% NaCl subcutaneously, the denosumab group animals received 10 mg/kg denosumab dissolved in 0.1% NaCl subcutaneously, and the bisphosphonate group was given 0.1 mg/kg zoledronic acid dissolved in 0.1% NaCl intravenously, once every weeks for three months. At the end of the experiment, cardiac puncture was performed to collect blood samples, and levels of alkaline phosphatase (ALP), Somatomedin C (IGF-1), thyroid-stimulating hormone (TSH), calcium, phosphorus, 25-hydroxy vitamin D3, and intact parathyroid hormone (iPTH) were examined. Mandibular and femur samples were evaluated for histopathological and histomorphometric assessments using hematoxylin and eosin, Masson's trichrome staining methods, and immunohistochemical analysis with ADAMS-TS1 antibody staining. Morphometric evaluations were conducted on the radiographs of the mandible and femur bones. Results: The body weights of the animals significantly increased over three months, but there was no statistically significant difference between the experimental groups. Biochemical findings indicated that IGF-1 levels were significantly lower in the bisphosphonate group compared to the denosumab group, while no difference was observed in other serum parameters among the groups. Histological assessments showed that the ossification and proliferation areas in the bisphosphonate group were thicker compared to the control and denosumab groups. Osteoblast density was significantly lower in the bisphosphonate group, and osteocyte density was lower in the denosumab group compared to the control group. Radiological evaluations demonstrated higher bone density and growth plate thickness in the denosumab and bisphosphonate groups compared to the control group, with these values being more pronounced in the denosumab group. Conclusion: Our results indicate that both zoledronic acid (bisphosphonate) and denosumab groups are effective in improving bone density and growth plate thickness, with the denosumab group having a more pronounced effect on these parameters. These findings highlight the potential impacts of denosumab on bone health and its potential use in the treatment of conditions affecting bone density, such as FD and osteoporosis.