Farklı tuz dozlarının çerezlik kabak (Cucurbita pepo L.) çeşitlerinde çimlenme üzerine etkisi
Effects of different salt does on germination of pumpkin seed (Cucurbita pepo L.) varieties
  1. Tez No: 874321
  2. Yazar: GÜLŞAH BIKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ALİ İRİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuzluluk, çerezlik kabak, çimlenme, fide canlılık indeksi, Salinity, pumpkin seed, germination, seedling vigor index
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma 2022 yılında, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü laboratuvarında tesadüf parsellerinde iki faktörlü faktöriyel deneme desenine göre üç tekrarlı olarak yürütülmüştür. Çalışmada beş farklı tuz dozu (0.3 dS/m (kontrol), 2.5, 5, 7.5 ve 10 dS/m) ve üç adet çerezlik kabak çeşidi (Hibrit, Ürgüp, Develi) materyal olarak kullanılmıştır. Çimlenme yüzdesi, çimlenme indeksi, ortalama çimlenme süresi, fide canlılık indeksi, radikula ve plumula uzunluğu, kök ve gövdenin yaş ile kuru ağırlıkları ve kök ile gövdedeki bazı mineral madde (Na, K, Ca) içerikleri incelenen parametreler olmuştur. Çalışma sonucunda incelenen parametrelerde kuru gövde ağırlığı hariç tüm parametreler tuzluluktan etkilenmiştir. Çeşitler arasında Hibrit çeşidi tuzluluktan en çok etkilenirken, Develi çeşidi tuzluluğa karşı dayanıklı çeşit olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in 2022 in the laboratory of Erciyes University, Faculty of Agriculture, Department of Biosystems Engineering. Experiments were conducted with three replications according to the two-factor factorial experiment design in randomized plots. In the study, five different salt doses (0.3 dS/m (control), 2.5, 5, 7.5, and 10 dS/m) and three pumpkin seed varieties (Hybrid, Urgup, Develi) were used to examine germination percentage, germination index, average germination time, seedling vigor index, radicle and plumula length, fresh and dry weights of roots and shoots, and some minerals (Na, K, Ca) of roots and shoots. The results demonstrated that salinity had a significant impact on all parameters, except for dry shoot weights. While the hybrid variety was the most sensitive to salinity, the Develi variety was the most resistant to salinity.