RSA kriptosistemleri ve esnek şifreleme
Soft encryption method with RSA cryptosystem
  1. Tez No: 874339
  2. Yazar: SARA TAHA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Esnek Küme, Esnek Matris, RSA, Kriptosistem, Şifreleme, Deşifreleme, Soft Set, Soft Matrice, RSA, Cryptosystem, Encryption, Decryption
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Tarih boyunca, insanlar gizli iletişim için çeşitli yöntemler arayarak şifreleme tekniklerini geliştirdiler. Bu tekniklerden biri olan RSA kriptosistemi, asimetrik şifreleme algoritmalarının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bu sistem, günümüzde güvenli iletişim için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla birlikte, matematiğin önemli araçlarından biri olan Esnek Küme Teorisi de Molodstov tarafından önerilmiştir. Esnek kümeler ve matrisler, matematiğin çeşitli alanlarına uygulanmıştır. Bu çalışmada; esnek matrislerin farklı işlemleri olan invers çarpımı, karakteristik çarpımı gibi konulara odaklanılmıştır. Ayrıca, esnek şifreleme ve deşifreleme üzerinde durularak RSA kripto sistemiyle esnek şifreleme için yeni bir öneri sunulmuştur. Bu çalışma, şifreleme tekniklerinin matematiksel yaklaşımlarını ve bu tekniklerin nasıl geliştirilebileceğini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have developed encryption techniques by exploring various methods for secure communication. The RSA cryptographic system, one of these techniques, has facilitated the widespread use of asymmetric encryption algorithms. This system is extensively employed today for secure communication. Additionally, the soft set theory, an important tool in mathematics, was proposed by Molodstov. Soft sets and matrices have been applied to various fields of mathematics. This study focuses on different operations of soft matrices such as inverse multiplication, characteristic multiplication, among others. Furthermore, it presents a new proposal for soft encryption using the RSA cryptographic system by examining soft encryption and decryption. This study explores the mathematical approaches of encryption techniques and how these techniques can be further developed.