Psoriazis hastalarında ppar alfa ve PPAR gama kan düzeylerinin değerlendirilmesi ve metabolik sendrom ile korelasyonunun incelenmesi
Evaluation of ppar alpha and PPAR gamma blood levels in psoriasis patients and investigation of their correlation with metabolic syndrome
  1. Tez No: 874371
  2. Yazar: İNCİ DENİZ İNANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ HAYRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, PPAR Alfa, PPAR Gama, Metabolik Sendrom
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Çalışmamızda psoriazis tanılı hastalarda prospektif olarak PPAR alfa ve PPAR gama seviyelerine ve metabolik sendrom ile ilişkisine bakıldı. Bu çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları polikliniğine Nisan 2023-Ocak 2024 tarihleri arasında başvuran; 18-95 yaş arası 88 klinik ve/veya histopatolojik olarak psoriazis vulgaris tanısı konulmuş hasta ve 88 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Tüm hastaların anamnezleri detaylı alındı. Çalışmaya dahil edilen psoriazisli hastalarının yaşı, cinsiyeti, hastalığın başlangıç yaşı, ek hastalıkları, kullandığı ilaçları, psoriazis açısından tutulum bölgelerinden saç, tırnak, palmoplantar, genital bölge, eklem tutulumu açısından bilgileri, psoriazis açısından önceden kullandığı tedavileri, pasi değerleri, metabolik sendrom kriterleri açısından bel çevresi, boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi hesaplanması, tansiyon değerleri, hastalardan tedavileri amaçlı mevcutta istenmiş olan HDL, trigliserit, açlık kan şekeri değerleri kaydedilmiştir. Hastaların genel tıbbi değerlendirmeleri ve yapılan tetkiklerden kalan kanlarından hastanın onamı alınarak PPAR alfa ve PPAR gama düzeylerine bakılmıştır. Venöz kanlar vakumlu tüplere alınıp 10 dakika boyunca 1300 × g'de santrifüjlendi, elde edilen serumlar analiz süresine kadar -80 ° C Eppendorf© tüplerine bölünüp depolandı. Verilerin analizi İÇİN SPSS for Windows 23 paket programı kullanıldı. Çalışmaya dahil edilen psöriazis hastalarının yaşları 18-95 yaş arasında değişmekte olup yaş ortalaması 39,43±14,3 olarak hesaplanmıştır. Çalışmaya 26 (%29,5) kadın, 62 (%70,5) erkek psöriazis hastası dahil edildi. Kontrol grubu ile hastalar yaş ve cinsiyet bakımından benzerdir. PPAR alfa ve PPAR gama seviyeleri hasta grubunda sırayla 8,7±8,2 ve 8,63±1,87; kontrol grubunda sırayla 7,59±7,11 ve 6,53±1,64 olarak hesaplanmıştır. PPAR alfa değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark tespit edilmemiş olup PPAR gama değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı fark tespit edilmiştir (p< 0.001). PPAR alfa ve PPAR gama seviyelerinin metabolik sendromu olan ve olmayan hastalar arasında değerlendirildiğinde metabolik sendromu olan ve olmayan katılımcıların serum PPAR alfa ve PPAR gama seviyelerinin benzer olduğu görüldü. PPAR alfa ve PPAR gama seviyeleri ayrıca psoriazis hastaların ve kontrol grubunda ayrı ayrı değerlendirildiğinde de benzer şekilde metabolik sendromu olan ve olmayan hastalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Psoriazis tespit edilmiş hastalarda kontrol gruplarına kıyasla PPAR gama seviyelerinde anlamlı yükseklik bulunmuştur. PPAR alfa yüksekliği anlamlı kabul edilmemiştir. PPAR gama ve PASİ arasında anlamlı bir sonuç kaydedilememiştir ancak PPAR alfa ile PASİ ile değerlendirildiğinde şiddetli psöriazis hastalarında hafif-orta psöriazis hastalarına kıyasla PPAR alfa değerlerinde anlamlı düşüklük saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda antiinflamatuvar olan PPAR gama değerinin kanda yükselmesi endotel hasarının bir sonucu olarak değerlendirilmiştir. PPAR alfa düşüklüğü de PASİ ile korele olduğundan hastalık şiddetinin göstergesi olabilir. Çalışmamızın yeni tanı ve tedavi seçenekleri için yeni çalışmalara ışık tutacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a chronic inflammatory systemic skin disease that occurs with various genetic and environmental triggers. In our study, PPAR alpha and PPAR gamma levels and their relationship with metabolic syndrome were examined prospectively in patients diagnosed with psoriasis. In this study we included the patients who applied to Ankara Bilkent City Hospital Skin and Venereology Clinic between April 2023 and January 2024; 88 patients between the ages of 18-95 who were clinically and/or histopathologically diagnosed with psoriasis vulgaris and 88 healthy volunteers. Detailed anamnesis of all patients was taken. Age, gender, age at onset of the disease, additional diseases, the medications used, information about psoriasis involvement areas such as hair, nail, palmoplantar, genital area and joint involvement of the psoriasis patients included in the study, previous treatments used for psoriasis, pashi value, metabolic syndrome criteria. Waist circumference, height, body weight, body mass index calculation, blood pressure values, HDL, triglyceride and fasting blood sugar values requested from the patients for their treatments were recorded. After the general medical evaluations from blood samples, PPAR alpha and PPAR gamma levels were measured from the patients' remaining blood samples from the examinations, with the patient's consent. Venous blood was taken into vacuum tubes and centrifuged at 1300 × g for 10 minutes, and the resulting sera were divided and stored in -80 ° C Eppendorf ©tubes until analysis. SPSS for Windows 23 package program was used to analyze the data. The ages of the psoriasis patients included in the study ranged between 18 and 95 years, and the average age was calculated as 39.43±14.3. 26 (29.5%) female and 62 (70.5%) male psoriasis patients were included in the study. The control group and patients are similar in terms of age and gender. In the patient group PPAR alpha and PPAR gamma levels were 8.7±8.2 and 8.63±1.87, and in the control group, it was calculated as 7.59±7.11 and 6.53±1.64 respectively.