Klinik biyokimya testlerinin analitik süreç performanslarının altı sigma metodu ile değerlendirilmesi
Evaluation of analytical process performance of clinical biochemistry tests with six sigma method
- Tez No: 874378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN SARUHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Kalite Kontrol, Analitik Performans, Six Sigma, Quality Control, Analytical Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada, rutinde kullanılan yirmi iki biyokimyasal testin analitik süreç performanslarını altı sigma metodolojisi ile değerlendirmeyi, sigma skorları hesaplanırken kullanılan yöntemlere değinmeyi ve tıbbi laboratuvarların altı sigma ile ilgili bilgi ve becerilerine katkıda bulunmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi Merkez Laboratuvarında 01.01.2022 – 30.06.2022 tarihleri arasındaki veriler kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamızda kullanılan iç kalite kontrol verileri merkez laboratuvarımızda bulunan Roche Cobas 8001 otoanalizöründen alınarak Microsoft Excel programına girildi ve sigma ölçümü için gerekli istatistiki veriler (%BIAS, Standart Sapma, %CV, Ortalama) elde edildi. Bulgular: Elde edilen bulgular sonucunda bazı testlerin dünya standardında olmasına rağmen bazı testlerin zayıf ve kabul edilemez sınırlarda olduğu görülmüştür. Analitik performansı en iyi olan testler Amilaz, ALT, CK, Lipaz, Magnezyum ve Üre olarak tespit edildi. Analitik performansı düşük seviyede saptanan testler ise Sodyum, Klor ve Kreatinin testleridir. Sigma düzeyi 4 ve üstü iyi sonuçlar olsa da yeterli değildir. Altı aylık sonuçlara bakıldığında, seviye 1 kontrol değerlerinin % 62,11'inin ve seviye 2 kontrol değerlerinin % 74,23'ünün sigma 4 ve üzeri sonuçlar verdiği görüldü. Yüksek %CV değerleri nedeniyle önümüzdeki dönemlerde sigma düzey kontrolü yapılması ve Westgard tarafından önerilen kontrol kurallarının sıkılaştırması önerilmektedir. Sonuç: Altı sigma metodolojisi kullanılarak gerçekleştirilen analitik süreç performans değerlendirmelerinin düzenli olarak yapılması ve tıbbi biyokimya uzmanları tarafından yakın takibi laboratuvar hatalarını azaltmak açısından oldukça önemlidir. Bu süreçte klinik biyokimya laboratuvarlarında kullanılan laboratuvar yazılımlarının sigma analizini yapacak şekilde yeniden programlanması kalite süreçlerinin daha yakından takip edilebilmesi için faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to evaluate the analytical process performances of twenty-two routine biochemical tests by using the Six Sigma methodology, discuss the methods employed for calculating sigma scores, and contribute to the knowledge and skills of medical laboratories concerning Six Sigma. Material and Methods: Our study was conducted at the Central Laboratory of Muğla Training and Research Hospital between 01.01.2022 and 30.06.2022. Internal quality control data used in our study were written into Microsoft Excel program from the Roche Cobas 8001 analyzer located in our central laboratory to obtain the necessary statistical data (%BIAS, Standard Deviation, %CV, Mean) for sigma measurement. Results: As a result of the findings, it was seen that although some tests were at world standards, some tests were weak and at unacceptable limits. The tests with the best analytical performance were determined as Amylase, ALT, CK, Lipase, Magnesium and Urea. Tests with poor analytical performance were Sodium, Chlorine and Creatinine tests. Although Sigma level 4 and above were good results, they were not sufficient. Looking at the six-month results, it was seen that 62.11% of the level 1 control values and 74.23% of the level 2 control values gave results of sigma 4 and above. Due to the high CV% values, it is recommended to perform sigma level control in the coming periods and tighten the control rules recommended by Westgard. Conclusion: Regular analytical process performance evaluations using the six sigma methodology and close follow-up by medical biochemistry experts are very important to reduce laboratory errors. In this process, reprogramming the laboratory software used in clinical biochemistry laboratories to perform sigma analysis will be useful to monitor quality processes more closely.