Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli öğretmen ölçeğinin Türkçeye uyarlaması ve fen bilimleri öğretmenlerinin hazırbulunuşluklarının belirlenmesi
Adapting the teacher scale of the Flipped Classroom Model into Turkish and determining the readiness of science teachers
  1. Tez No: 874435
  2. Yazar: AYDIN YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ters Yüz Edilmiş Sınıf, Ölçek Uyarlama, Hazırbulunuşluk, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Geçerlilik, Güvenirlik, Flipped Classroom, Scale Adaptation, Readiness, Science Teachers, Validity, Reliability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı Chou ve diğerleri (2020) tarafından geliştirilen“Ters Yüz Edilmiş Sınıf Modeli Öğretmen Ölçeği (TYESMÖÖ)”nin Türkçeye uyarlanması ve fen bilimleri öğretmenlerinin hazırbulunuşluklarının belirlenmesidir. Çalışmanın araştırma grubunu Malatya ilinde bulunun devlet okullarındaki 409 ortaokul öğretmeni (162 fen bilimleri öğretmeni ve 247 diğer branşlardaki öğretmenler) oluşturmaktadır. Uyarlaması yapılan ölçek sırasıyla; kurumsal destek, öğretmen inançları, öğretim stratejileri ve teknoloji özyeterliği olmak üzere dört alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizleri için LISREL ve SPSS programları kullanılmıştır. Veri setine açımlayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. 30 madde ve dört alt boyuttan oluşan TYESMÖÖ, geçerlik analizleri sonrasında 28 maddeye düşürülmüştür. Ölçeğin tamamı için Cronbach alpha güvenirlik katsayısının değeri α=0.941 olarak hesaplanmıştır. Nihai ölçek, orijinal ölçekte olduğu gibi 5'li likert tipi şeklinde düzenlenmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre, TYESMÖÖ'nün geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Ölçek, ters yüz edilmiş sınıf modeline yönelik yapılacak olan bilimsel çalışmalarda kullanılabilir. Fen bilimleri öğretmenlerinin ters yüz edilmiş sınıf modeline yönelik hazırbulunuşluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla ölçeğin dört alt boyutu için ortalamaları incelenmiştir. Kurumsal destek alt boyutu için 3.36, teknoloji özyeterliği alt boyutu için 3.77, öğretmen inançları alt boyutu için 3.91 ve öğretim stratejileri alt boyutu için 3.89 ortalama değerleri elde edilmiştir. Bu sonuçlara göre fen bilimleri öğretmenlerinin ters yüz edilmiş sınıf modeline yönelik hazırbulunuşluk düzeyleri iyi olarak değerlendirilmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin ters yüz sınıf modeline yönelik hazırbulunuşluk düzeyleri ile cinsiyet ve kıdem yılı değişkenleri arasında anlamlı düzeyde farklılık olup olmadığının belirlenmesi amacıyla veri setine t-testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda cinsiyet ve kıdem yılı değişkenlerine göre fen bilimleri öğretmenlerinin hazırbulunuşluk düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p>0.05) sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to adapt the“Flipped Classroom Model Teacher Scale (FCMMTS)”developed by Chou et al. (2020) into Turkish and to determine the readiness of science teachers. The research group of the study consisted of 409 secondary school teachers (162 science teachers and 247 teachers from other branches) in public schools in Malatya province. The adapted scale consists of four sub-dimensions: institutional support, teacher beliefs, teaching strategies and technology self-efficacy. LISREL and SPSS software were used for validity and reliability analyses of the scale. Exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were performed on the data set. Consisting of 30 items and four sub-dimensions, the FCMMTS was reduced to 28 items after the validity analyses. The value of Cronbach alpha reliability coefficient for the whole scale was calculated as α=0.941. The final scale was organized as 5-point Likert type as in the original scale. According to the findings obtained as a result of the analyses, it was determined that the FCMMTS is a valid and reliable measurement tool. The scale can be used in scientific studies to be conducted on the flipped classroom model. In order to determine the readiness levels of science teachers for the flipped classroom model, the mean values for the four sub-dimensions of the scale were analyzed. Mean values of 3.36 for institutional support sub-dimension, 3.77 for technology self-efficacy sub-dimension, 3.91 for teacher beliefs sub-dimension and 3.89 for instructional strategies sub-dimension were obtained. According to these results, the readiness levels of science teachers for the flipped classroom model were evaluated as good. In order to determine whether there is a significant difference between the readiness levels of science teachers towards flipped classroom model and gender and seniority year variables, t-test and ANOVA test were applied to the data set. As a result of the analyses, it was concluded that there was no significant difference (p>0.05) between the readiness levels of science teachers according to the variables of gender and seniority years.