Girişim sermayesi yatırım fonu
Venture capital investment fund
- Tez No: 874481
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Risk Sermayesi, Fon, Girişim Şirketi, Nitelikli Yatırımcı, Fon Bilgilendirme Dokümanları, Venture Capital, Fund, Venture Company, Qualified Investor, Fund Information Documents
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, yetkili bir kuruluş tarafından kurulan ve nitelikli yatırımcıların katılımıyla oluşturulan portföyün belirli bir süre inançlı mülkiyet esaslarına göre işletildiği tüzel kişiliği bulunmayan mal topluluğudur. Girişim sermayesi yatırım fonları, finansal piyasalarda önemli bir rol oynamaktadır. Bu fonlar, finansal destek ihtiyacı duyan girişimcilere risk iştahı yüksek nitelikli yatırımcılar vasıtasıyla sermaye sağlamak ve yenilikçi projeleri desteklemek suretiyle ekonomik büyümeye katkıda bulunmaktadır. Bu sürecin SPK denetiminden geçiyor olması Türkiye'deki kayıtlı sermayenin de artması sonucu yaratmaktadır. Bu tez, Türkiye'deki girişim sermayesi yatırım fonları hakkındaki hukuki düzenlemelerin etkilerini anlamak ve geliştirmek için bir temel oluşturmayı amaçlamaktadır. III-52.4 numaralı tebliğ, bu alandaki düzenlemelerin temel referans noktası olarak seçilmiştir. Bu bağlamda, girişim sermayesi yatırım fonlarının hukuki yapısı, işleyiş prensipleri, yatırım stratejileri, tasfiye süreçleri ve SPK mevzuatı çerçevesindeki önemli unsurları ele alınacaktır. Ayrıca, benzer kurumlar ve ilgili diğer SPK mevzuatıyla karşılaştırmalı analizler yapılarak, girişim sermayesi yatırım fonlarının rolü ve etkisi daha kapsamlı bir şekilde değerlendirilecektir. Çalışmamız hipotez odaklı değildir. Ancak III-52.4 numaralı tebliğin Türkiye'deki girişim sermayesi yatırım fonlarının düzenlenmesindeki etkileri, fonun ve fona ilişkin evrakların hukuki nitelikleri üzerine belirli varsayımlar ortaya koymaktadır. Bunlar, tez boyunca detaylı bir şekilde incelenecek ve değerlendirilecektir. Bu çalışma, Türkiye'deki girişim sermayesi yatırım fonlarının hukuki düzenlemeleri üzerine bir literatür taraması sunarak, mevcut durumu analiz etmeyi ve eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, III-52.4 numaralı tebliğin uygulanmasıyla ilgili pratik bilgiler sunarak, bu alandaki gelecekteki araştırmalara ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The Venture Capital Investment Fund is a legal entity formed by an authorized institution and created through the participation of qualified investors, where a portfolio is managed according to the principles of fiduciary ownership for a certain period. Venture capital investment funds play a significant role in financial markets. These funds contribute to economic growth by providing capital to entrepreneurs in need of financial support through high-risk appetite qualified investors and supporting innovative projects. The process is also encouraged by the supervision of the Capital Markets Board (SPK), resulting in an increase in registered capital in Turkey. This thesis aims to establish a foundation for understanding and enhancing the impact of legal regulations on venture capital investment funds in Turkey. Regulation III-52.4 has been selected as the primary reference point for these regulations. In this context, the legal structure, operational principles, investment strategies, liquidation processes, and significant elements within the framework of SPK regulations concerning venture capital investment funds will be addressed. Additionally, comparative analyses with similar institutions and relevant SPK regulations will be conducted to comprehensively evaluate the role and impact of venture capital investment funds. Our study is not hypothesis-driven. However, it posits certain assumptions regarding the effects of Regulation III-52.4 on the regulation of venture capital investment funds in Turkey and the legal nature of the fund and related documents. These assumptions will be thoroughly examined and evaluated throughout the thesis. This study aims to provide a literature review on the legal regulations of venture capital investment funds in Turkey, analyze the current situation, and critically evaluate it. Furthermore, it seeks to shed light on future research in this field by providing practical information on the implementation of Regulation III-52.4.