Döviz kuru teorileri: Dolar/Yuan
Theories of exchange rate: US Dollar/Yuan
- Tez No: 874499
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL SEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru Tanımları. Döviz Kuru ve Makro Modeller, ABD Ve Çin Değişkenlerin Veri Analizi, Exchange Rate Definitions. Exchange Rate and Macro Models, Data Analysis of US and China Variables
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Döviz Kuru Teorileri: Dolar/Yuan Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası çapında rezerv para özelliğine sahip olan bir para birimi uluslar arası ekonomik ilişkilerini belirleyen en önemli unsurdur. Dolayısıyla döviz kuru ve döviz kuru oluşumunu belirleyen iktisadi teoriler literatürde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla bu makro teoriler çerçevesinde döviz kurularının para arzı, enflasyon oranı, portföy tercihleri, faiz oranı gibi faktörler tarafından belirlendiği görülmektedir. Bu tezin amacı Çin ve ABD'nin 2011-2023 yıllar arasındaki döviz kuru ile makro ekonomik göstergeler (ihracat, ithalat, faiz oranı, gelir, para arzı, rezerv, ödemeler dengesi ve fiyat endeksi (enflasyon) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın yöntemi Çin ve ABD döviz kurlarını etkileyen iktisadi değişkenler arasındaki ilişkiyi E-views 09 programın yardımıyla veri analizine değinerek incelenmiştir. Bağımlı değişkenlerin teoriye uygun olup olmadıklarına, katsayıların istatistiksel olarak anlamlı olup olmadıklarına ve modelde Dorbin- Watsın test istatistiğine bakılarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak Çin'in 2011-2023 arasında yapılan ekonometrik analizin sonucunda açıklanan değişken döviz kuru bazı açıklayıcı değişkenler tarafından teoriler doğrultusunda doğru olduğu sonucu verirken bazılarında tam tersi yönde etkilendiği görülmektedir. Aksine ABD'nin döviz kuru ve makro göstergeler aralarındaki ilişkiyi yapılan ekonometrik analiz sonucunda ise çoğunlukla doğru yönde ve beklenildiği gibi sonuç elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
A currency, which is an international reserve currency, is the most important factor determining international economic relations. Therefore, exchange rates and economic theories that determine exchange rate formation have a significant impact on the literature. Therefore, within the framework of these macro theories, exchange rates are determined by factors such as money supply, inflation rate, portfolio preferences and interest rates. The aim of the study is to examine the relationship between the exchange rate and macroeconomic indicators (exports, imports, interest rate, income, money supply, reserves, balance of payments and price index (inflation)) for China and the US between 2011 and 2023. The methodology of the study is to examine the relationship between the economic variables affecting the exchange rates of China and the US by referring to data analysis with the help of E-views 09 program. The dependent variables are interpreted by looking at whether they are consistent with the theory, whether the coefficients are statistically significant and the Dorbin-Watsin test statistic in the model. As a result, the econometric analysis of China's exchange rate between 2011 and 2023 shows that some of the explanatory variables are in line with the theories, while others are affected in the opposite direction. On the contrary, as a result of the econometric analysis of the relationship between the exchange rate and macro indicators of the USA, the results are mostly in the right direction and as expected.