Belirli süreli iş sözleşmesi
Fixed-term employment contract
- Tez No: 874617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirli Süreli İş Sözleşmesi, Esneklik, Objektif Koşul, Sona Erme, Fixed-Term Employment Contract, Flexibility, Objective Condition, Termination
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Küreselleşme olgusu ve teknolojik gelişmeler, işletmeler arasındaki rekabetin koşullarını daha da zorlaştırmış ve bu durum çalışma yaşamında da yenilikleri beraberinde getirmiştir. İşletmelerin mevcut rekabet koşullarında faaliyetlerini sürdürebilmeleri için iş hukukunun çağın yapısına uyumlandırılması ve daha esnek bir yapıya kavuşturulması gerektiği öne sürülmüştür. Bu kapsamda iş hukukunda esneklik kavramı benimsenerek klasik çalışma biçimleri dışında esneklik ihtiyacına yönelik çalışma biçimleri de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu çalışma biçimlerinden biri de belirli süreli iş sözleşmeleridir. Belirli süreli iş sözleşmelerinin yaygınlaşması ile bu sözleşmelerin kötüye kullanılması ve işçilerin daha güvencesiz şartlarda çalıştırılması için araç haline gelmiştir. 1980'li yıllardan itibaren Avrupa Birliği hukukunda konuya ilişkin düzenleme yapılması amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. 1999 yılına gelindiğinde ise Avrupa Birliği tarafından 1999/70/EC sayılı direktif ve eki niteliğindeki çerçeve sözleşme yürürlüğe konmuştur. Ülkemizde de 4857 sayılı İş Kanunu direktif ve çerçeve sözleşmeyi rehber edinerek belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasını birtakım sınırlamalara tabi tutmuş ve bu sözleşmelerin istisnai olarak yapılabileceğini öngörmüştür. 4857 sayılı kanun, belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasını objektif koşulların varlığına bağlamış ve yine üst üste belirli süreli iş sözleşmesi yapılmasını ancak esaslı nedenlerin varlığı halinde mümkün kılarak bir sınırlamaya gitmiştir. Kanunda ayrıca, birtakım ayrım yasakları da öngörülmüştür. Çalışmamızda, belirli süreli iş sözleşmesi kavramı ve benzer sözleşme türleri ile ilişkisi, belirli süreli iş sözleşmesi yapma serbestisinin sınırları ve belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesi ve hukuki sonuçları öğretideki tartışmalar ve içtihatlar ışığında ele alınarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of globalization and technological developments have made the conditions of competition between businesses more difficult and this situation has brought innovations in working life. In order for businesses to continue their activities under the current competitive conditions, it has been suggested that labor law should be adapted to the structure of the age and should be made more flexible. In this context, the concept of flexibility has been adopted in labour law, and forms of work that meet the need for flexibility other than classical forms of work have become widespread. One of these forms of employment is fixed-term employment contracts. With the widespread use of fixed-term employment contracts, these contracts have become a tool for the abuse of these contracts and the employment of workers under more precarious conditions. Since the 1980's, studies have been carried out to regulate the issue in European Union law. In 1999, the European Union enacted Directive 1999/70/EC and its annex, the framework convention. In our country, Labor Code No. 4857, taking the directive and the framework agreement as a guide, has subjected the conclusion of fixed-term employment contracts to certain limitations and stipulated that such contracts may be concluded exceptionally. The Code No. 4857 has subjected the conclusion of a fixed-term employment contract to the existence of objective conditions and restricted the conclusion of consecutive fixed-term employment contracts only in the presence of substantial reasons. The Code also stipulates certain discrimination prohibitions. In our study, the concept of fixed-term employment contract and its relationship with similar types of contracts, the limits of the freedom to conclude a fixed-term employment contract, the termination of a fixed-term employment contract and its legal consequences are examined in detail in the light of the discussions in the doctrine and jurisprudence.