Rousseau'da hukuk sisteminin temeli olarak özgürlük
Freedom as the foundation of the law system in Rousseau
  1. Tez No: 874618
  2. Yazar: SELEN AKMAN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN GÖÇMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, Politika, Hukuk, Özgürlük, İnsan, Toplum, Yasa, Egemen, Genel İrade, Vicdan, Akıl, Doğa Durumu, Morality, Politics, Legal, Freedom, Human, Society, Law, Sovereign, General Will, Conscience, Reason, State of Nature
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Jean Jacques Rousseau düşünce tarihinin en tartışmalı isimlerinden biridir. Ortaya koyduğu fikirlerin felsefe olup olmadığı ve dolayısıyla kendisinin bir filozof olarak adlandırılıp adlandırılamayacağı konusunda dahi bir fikir birliğine varılmayan Rousseau'nun eserleri, birbirine taban tabana zıt görünen görüşler tarafından kimi zaman yüceltilmiş, kimi zaman ise alaşağı edilmiştir. Temel meselesinin insan ve bu insanın özgürlüğü olduğu hususunun göz ardı edilmesi Rousseau'nun kimi zaman anarşizimle kim zaman totalitarizmle itham edilmesine sebep olmuştur. Bir Aydınlanma filozofu olan Rousseau için nihai amaç özgürlüktür. Bunu mümkün kılmak adına özgürlük önünde bir engel olarak kabul edilen mevcut toplumsal düzene dair yaptığı tespitlere çözüm önerileri getirmiştir. Bu anlamda ortaya koyduğu tüm eserler tek bir amacı, insanın bir birey olarak tek başına ve bir toplum olarak hep birlikte özgürlüğü amacını hedeflemektedir. Bu çalışmada bu nokta dikkate alınmış ve Rousseau'nun eserlerindeki bütünlüğün gözetilmesi tezin temel yöntemsel yaklaşımı olarak kabul edilmiştir. Bu yaklaşım ile çözülmeye çalışılan problem ise, Rousseau'nun insanın özgürlüğü önünde bir engel olarak durduğunu kabul ettiği mevcut toplumsal düzenin alternatifi olarak önerdiği şekilde özgürlüğü mümkün kılan bir toplumsal düzenin, onun özgürlük anlayışını temel alan bir hukuk sisteminin mümkün olup olmadığı problemidir. Bu bağlamda bu çalışmada Rousseau'nun özgürlük anlayışı temelinde bir hukuk sisteminin imkânı sorgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Jean Jacques Rousseau is one of the most controversial figures in the history of thought. The works of Rousseau, for whom there is no consensus on whether the ideas he put forward are philosophy or not, and therefore whether he can be called a philosopher, have sometimes been exalted and sometimes brought down by views that seem diametrically opposed to each other. Ignoring the fact that his fundamental issue is human and the freedom of this human has caused Rousseau to be accused sometimes of anarchism and sometimes of totalitarianism. For Rousseau, an Enlightenment philosopher, the ultimate goal is freedom. In order to make this possible, he proposed solutions to his findings regarding the current social order, which is considered an obstacle to freedom. In this sense, all the works he produced aim for a single goal, the freedom of human as an individual and together as a society. In this study, this point has been taken into consideration and observing the integrity of Rousseau's works has been accepted as the basic methodological approach of the thesis. The problem that is tried to be solved with this approach is whether a social order that makes freedom possible and a law system based on Rousseau's understanding of freedom is possible, as suggested by Rousseau as an alternative to the current social order, which he accepts as an obstacle to human freedom. In this context, in this study, the possibility of a law system based on Rousseau's understanding of freedom will be questioned.