İdari işlem boyutuyla ihale dışı bırakılma
Exclusion from tender the perspective of administrative act
- Tez No: 874669
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN SARICAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kamu İhale Kanunu, İhale Dışı Bırakılma, İdari İşlem, Public Procurement Law, Exclusion From Tender, Administrative Act
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde düzenlenen ihale dışı bırakılma müessesesi, ekonomik kamu hukukunun bir parçasıdır. Niteliği gereği pek çok disiplini ilgilendiren geniş bir kapsama sahiptir. Bu çalışmada ise ihale dışı bırakılma, idari işlem boyutuyla incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde kamu ihale mevzuatımızın tarihçesi cumhuriyet dönemi öncesinden bugüne kadar geçirdiği değişimlerle ana hatları ile ortaya koyulmuştur. Kamu İhale Kanunu'nun amacı, kapsamı ve istisnaları incelenerek Devlet İhale Kanunu ile karşılaştırılmıştır. Devamında, 4734 sayılı Kanun'a hâkim olan temel ilkelere yer verilmiştir. Bu sayede Kamu İhale Kanunu'nun sözüne ve ruhuna hâkim olabilmek hedeflenmiştir. Son olarak idari işlem kavramı; tanımı, özellikleri ve unsurlarıyla açıklanmıştır. Çalışma konumuzla sıkı bir ilişkisi olması sebebiyle, kendileri de birer idari işlem olan idari yaptırım ve idari tedbir kavramlarına değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ihale dışı bırakılma kararı detaylıca incelenmiştir. İlk olarak ihale dışı bırakılma işleminin hukuki niteliği, özellikleri ve unsurları ele alınmış, ardından benzer kavramlarla karşılaştırılmıştır. Devamında her bir ihale dışı bırakılma sebebi başlıklar altında açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ihale dışı bırakılmaya karşı başvuru yolları incelenmiştir. Öncelikle 4734 sayılı Kanunla hukukumuza kazandırılan önemli bir otorite olan Kamu İhale Kurumu ana hatları ile ortaya koyulmuştur. Ardından ihale dışı bırakılma işlemine karşı başvurulabilecek idari ve yargısal çözüm yolları açıklanmıştır. Başvurulacak merci, başvuru süresi, yargılama usulü incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The institution of exclusion from tender, regulated in the Public Procurement Law No. 4734, is a part of economic public law. Due to its nature, it has a wide scope that concerns many disciplines. In this study, exclusion from tender was examined from the perspective of administrative act. In the first part of the study, the history of our public procurement legislation is outlined with the changes it has undergone from the pre-republic period to today. The purpose, scope and exceptions of the Public Procurement Law were examined and compared with the State Procurement Law. In the following, the basic principles that dominate Law No. 4734 are included. In this way, it is aimed to master the letter and spirit of the Public Procurement Law. Finally, the concept of administrative act; It is explained with its definition, features and elements. Since they are closely related to our subject of study, the concepts of administrative sanction and administrative measure, which are also administrative acts, are mentioned. In the second part of the study, the decision to be exclusion from the tender was examined in detail. First, the legal nature, characteristics and elements of exclusion from tender are discussed and then compared with similar concepts. In the following, each reason for exclusion from the tender is explained under the headings. In the third part of the study, ways to apply against being exclusion from tender were examined. First of all, the Public Procurement Authority, an important authority introduced into our law by Law No. 4734, has been outlined. Then, administrative and judicial solutions that can be applied against exclusion from tender are explained. The study was completed by examining the authority to be applied to, the application period and the trial procedure.