1960'lı yıllarda sol entelektüeller ve siyaset: Yaşar Kemal ve Çetin Altan
Left intellectuals and politics in the 1960's: Yaşar Kemal and Çetin Altan
- Tez No: 874684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN GÜRKAN ÖZTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, sol-sosyalist siyaset, Yaşar Kemal, Çetin Altan, anti-kapitalizm, anti-emperyalizm, Development, Left-Socialist Politics, Yaşar Kemal, Çetin Altan, Anti-Capitalism, Anti-Imperialism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
1961 Anayasası'nın oluşturulmasından sonra sol-sosyalist düşünce sivil toplum alanında ve siyasi alanda görünürlük kazanmıştır. Bu dönemde özellikle 1961 Anayasası'nın kazanımlarına yoğunlaşan sol-sosyalist hareket, kalkınma düşüncesine de merkezi bir önem atfetmiştir. Türkiye'de kalkınmanın yöntemini izaha girişen sol-sosyalist düşünce devletçilik, halkçılık ve milliyetçilik kavramlarını da kalkınma bağlamında yeni bir yoruma tabi tutmuştur. Sol-sosyalist düşünce içerisinde öne çıkan akımlar olarak Yön Hareketi ve TİP, Türkiye için kapitalist olmayan bir kalkınma yöntemini önermiştir. Bunun yanı sıra bu iki akım içerisinde geniş bir sol-sosyalist aydın toplamı da yer almıştır. Bu çalışmada da 1960'lı yıllarda öne çıkan, sırasıyla, yazar ve gazeteci olan Yaşar Kemal ve Çetin Altan'ın kalkınma düşüncesiyle ve buna paralel olarak sol-sosyalist siyasetle hangi unsurlar üzerinden bağ kurduğu incelenecektir. Bu amaca uygun olarak da Yaşar Kemal ve Çetin Altan'ın devletçilik, halkçılık ve milliyetçilik kavramlarına nasıl bir içerik kazandırdığı ortaya konacaktır. Bu doğrultuda Yaşar Kemal ve Çetin Altan'ı konu eden bölümlere geçmeden önce Yön dergisinin ve TİP'in kalkınma söylemlerine yer verilecek ve bu iki hattın söylemleri belirginleştirilecektir. Yaşar Kemal'in ve Çetin Altan'ın başta Yön dergisi ve Ant dergisinde yazdığı yazıların yanı sıra 1960'lı yıllar içerisinde kalkınma, devletçilik, halkçılık ve milliyetçilik temalarını konu eden kitaplarına başvurulacaktır.
Özet (Çeviri)
After the Constitutional of 1961 was formed, left-wing movements and socialist trends gained visibility in the field of civil society and in the political field. During this period, the left-wing movement which especially focused on the achievements of the Constitutional of 1961, attached great importance to the notion of development. The left-wing movements and socialist trends which attempted to explain the procedure of development in Turkey made a new remark on the notions of statism, populism, and nationalism in the context of development. Yön and Worker's Party of Turkey (TİP) which are prominent trends in the left/socialist ideas, proposed a procedure of development which is not a capitalist way for Turkey. In addition to this, a wide community of left/socialist intellectuals took place within these two movements. In this study, it will be analyzed with the thought of development of Yaşar Kemal, who is a writer and a journalist, and Çetin Altan who both became prominent in the 1960s, and in parallel with this, upon which factors these two writers established a bond with left-wing politics. In accordance with this purpose, it will be revealed how Yaşar Kemal and Çetin Altan have given insight into the notions of statism, populism, and nationalism. In this direction, before passing on to the parts which mention Yaşar Kemal and Çetin Altan, the discourse of Yön Dergisi and Worker's Party of Turkey (TİP) will be included and the discourse of these two sides will be highlighted. In addition to the articles of Yaşar Kemal and Çetin Altan, especially in Yön and Ant magazine, the reference will be made to their books which are about the themes of development, statism, populism, and nationalism in the 1960s.