Müzik eğitimi sürecinde müzik terapi
Music therapy in the process of music education
- Tez No: 874683
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ERDEM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Müzik Terapi, Müzik Tedavi, Music, Music Therapy, Music Treatment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Müzik terapi, üzerinde uzun yıllardır çalışılan, çeşitli rahatsızlıklar üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra duygu ve düşüncelere olumlu etkileri de pek çok kez kanıtlanmış bir yardımcı tedavi yöntemidir. Dünya genelinde, bu yöntemin çeşitli alanlarda ortaya çıkardığı olumlu etkiler gözlemlendiği gibi, ülkemizde de farklı değişkenler üzerinde olumlu sonuçlar doğurduğu, yapılan pek çok araştırma ile saptanmıştır. Gerek müzik uzmanları gerekse sağlık uzmanları müzik terapi yöntemi ile ilgili birçok çalışma yapmış ve sonuçlar genellikle olumlu olmuştur. Ancak, ilgili alan yazın incelendiğinde, mesleki müzik eğitimi alan lisans öğrencilerinin, müzik eğitimleri sürecinde müzik terapi yöntemi ile ilgili bir çalışma yapmadıkları ve bir ders sürecinin söz konusu olmadığı gözlemlenmiştir. Bu durum araştırılmaya değer görülmüş ve mesleki müzik eğitimi veren birimlerde öğrenim gören lisans öğrencileri ve öğretim elemanlarının görüşleri alınarak, müzik terapi yönteminin kullanılması ile ilgili bir çalışmanın yapılmasının anlamlı ve önemli olacağı düşünülmüştür. Bu araştırmada, karma yöntem kullanılmış olup veriler anket ve görüşme teknikleri ile toplanmıştır. Araştırma toplam 310 kişilik bir çalışma grubu ile yapılmış olup 300 lisans öğrencisi ve 10 öğretim elemanından oluşmaktadır. Çevrimiçi ve yüz yüze olarak öğrencilere 30 adet görüş sorusu ve 10 adet bilgi sorusu, öğretim elemanlarına ise 6 adet açık uçlu görüş bildiren soru yöneltilmiştir. Araştırma sonucunda, lisans öğrencilerinin müzik terapi konusunda ders alma düşüncesinde oldukları, bu konuya ilişkin meraklı ve duyarlı olmalarına rağmen müzik terapi içerikli herhangi bir dersin var olmadığı, müzik terapi üzerine genellikle sağlık uzmanlarının çalışmalar yaptığı ve mesleki müzik eğitimi veren kurumlarda müzik terapi üzerine müzik uzmanlarının yeterince çalışma yapmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, öğrencilerin müzik terapi ile ilgili bilgi edinebilmeleri için uzmanların yetiştirilmesine olanak sağlanması ve sağlık uzmanları ile müzik uzmanlarının ortak çalışmalar yürüterek, akademik düzeyde müzik terapinin farkındalığının arttırılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Music therapy is an auxiliary treatment method that has been studied for many years and has been proven to have positive effects on emotions and thoughts as well as positive effects on various disorders. While the positive effects of this method in various areas have been observed worldwide, it has also been revealed by many studies in our country that it has positive results on different variables. Both music experts and health experts have conducted many studies on the music therapy method and the results have generally been positive. However, when the relevant literature is examined, it has been seen that there is no study on the music therapy method and no course process in the music education process of undergraduate students receiving vocational music education. This situation was deemed worthy of investigation and it was thought that it would be meaningful and important to conduct a study on the use of the music therapy method by obtaining the opinions of undergraduate students and faculty members studying in units providing vocational music education. In this study, mixed method was used and data were collected through questionnaire and interview techniques. The research was conducted with a total of 310 people and consisted of 300 undergraduate students and 10 faculty members. Online and face-to-face, 30 opinion questions and 10 knowledge questions were asked to students, and 6 open-ended opinion questions were asked to faculty members, and they were asked to provide their opinions. As a result of the research, it was concluded that undergraduate students were thinking of taking a course on music therapy, that despite being curious and sensitive about this subject, there were no courses with music therapy content, that health experts generally conducted studies on music therapy, and that music therapy experts did not conduct sufficient studies in institutions providing vocational music education. In line with these results, suggestions were made such as providing opportunities for the training of experts so that students can learn about music therapy and increasing the awareness of music therapy at the academic level by working together with health experts and music experts.