Bale sanatçılarında vestibüler sistemi değerlendiren video head ımpuls test yanıtlarının dans etmeyen sağlıklı erişkinler ile karşılaştırılması
Comparison of video head impulse test responses evaluating the vestibular system in ballet artists with non-dancing healthy adults
- Tez No: 874768
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN OSMA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: VHIT, Bale, SHIMP, VHIT, Ballet, SHIMP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: Vestibüler sistem, denge ve derin duyu, çeşitli işlevlerin kombine bir şekilde gerçekleştiği sinirsel bir ağdır. Bu işler başın hareketleri, yönelim ve ivmenin etkisi ile göz hareketleri ve postür uyumunu sağlamaktadır. Dengenin kontrolünü sağlayan bu sistemler, periferik ve santral vestibüler sistem ile koordineli şekilde çalışır. Bu çalışmada, dengenin önemli bir yer tuttuğu bale sanatını yerine getiren profesyonel dansçıların, video Head Impulse Test yanıtları değerlendirilerek, bale sanatının vestibüler plastisitedeki etkisi değerlendirildi. Metot: Bu çalışma, Akdeniz Üniversitesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Bölümü'nde gerçekleştirildi. Çalışmaya herhangi bir işitme kaybı, vestibüler yetmezliği, enfektif durumu olmayan katılımcılar dahil edildi. Profesyonel olarak bale dansı yapan ve kontrol grubundan oluşan iki grup katılımının demografik verileri, odyolojik ve vestibüler muayeneleri, vHIT ve SHIMP testleri yapıldı ve elde edilen değerler arasında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 25 sağlıklı kontrol grubu ve 25 profesyonel bale sanatçısı dahil edildi. Bale sanatçılarının %24'ü erkek ve ortalama yaşları 30,12±5,77 olarak saptandı ve kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde yüksekti. Bale sanatçılarının ortalama profesyonel çalışma süresi 9,285,74 olarak gözlendi. Sağlıklı bireyler ile bale sanatçıları arasında yapılan karşılaştırmada hem sağ hem de sol tarafta vHIT testlerinde istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Gruplar arasında yapılan SHIMP testinde hem sağ hem de sol tarafta istatiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmedi. Sonuç: Bale sanatçılarında vestibüler sistem değerlendirilmesinde bu testlere ek olarak VEMP testi ve bilgisayarlı dinamik posturografi ile ilgili çalışmalar yapılıp propriyoseptif ve görsel sistem hep birlikte değerlendirilmeli, vestibüler rehabilitasyonda etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabileceğiyle ilgili gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: The vestibular system, responsible for balance and proprioception, is a complex neural network where various functions converge. It encompasses the coordination of eye movements and postural alignment influenced by head movements, orientation, and acceleration. The systems that regulate balance operate in coordination with both peripheral and central vestibular systems. This study aims to evaluate the responses to the video Head Impulse Test (vHIT) among professional ballet dancers, for whom balance is critical, and to assess the vestibular plasticity and therapeutic effects in rehabilitation programs. Method: This study was conducted at the Ear, Nose, and Throat Department of Akdeniz University. Participants with no hearing loss or infectious conditions were included. The study comprised two groups: professional ballet dancers and a control group. Demographic data, audiological and vestibular examinations, vHIT, and SHIMP tests were conducted, with comparisons made between the obtained values. Results: The study included 25 healthy control group members and 25 professional ballet dancers. Among the ballet dancers, 24% were male, with a mean age of 30.12±5.77 years, which was significantly higher than that of the control group. The average professional experience of the ballet dancers was 9.28±5.74 years. No significant difference was observed between healthy individuals and ballet dancers in vHIT tests for both the right and left sides. The SHIMP test also showed no significant difference for either side between the groups. Conclusion: In addition to these tests in the evaluation of vestibular system in ballet dancers, studies related to VEMP test and computerized dynamic posturography should be conducted, and proprioceptive and visual systems should be evaluated together. Future studies are needed to investigate its potential use as an effective therapy method in vestibular rehabilitation.