Kurumsal sürdürülebilirlik raporlarındaki halkla ilişkiler uygulamalarının sektörel bazda incelenmesi
Sectoral examination of public relations practices in corporate sustainability reports
  1. Tez No: 874818
  2. Yazar: SERAP KURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BAŞARIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler Uygulamaları, Sürdürülebilirlik, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporları, Public Relations, Public Relations Applications, Sustainability, Corporate Sustainability Reports
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, işletmelerin kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetlerine ilişkin hazırladıkları raporlarda belirtilen halkla ilişkiler uygulama alanlarının ağırlık oranını belirlemek ve sektörel bazda halkla ilişkiler uygulama alanlarındaki farklılık ile benzerlikleri ortaya çıkartmaktır. Bu amaçla BIST 30 endeksinde yer alan şirketlerin 2021 yılı kurumsal sürdürülebilirlik raporları, faaliyet raporları ve entegre faaliyet raporları üzerinden sektörel bazda halkla ilişkiler uygulamalarının tematik analizi yapılarak, kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetlerindeki ağırlık oranını belirlenmiş ve sektörel farklılıkları incelenmiştir. Tez, sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında şirketler tarafından kurumsal bir biçimde gerçekleştirilen sürdürülebilirlik konulu faaliyetler neticesinde hazırlanan raporlarda kullanılan halkla ilişkiler uygulamalarına odaklanmaktadır. Bu kapsamda kurumsal sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında hazırlanan raporlarda çeşitli halkla ilişkiler uygulamaları bulunduğu bilinmektedir. Bu çeşitlenmenin boyutları içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Bu veriler doğrultusunda, kurumsal sürdürülebilirlik faaliyetlerine yönelik hazırlanan raporlarda halkla ilişkiler uygulama alanlarının hangi düzeyde yer aldığı belirlenmiş ve bu bağlamda kurumsal sürdürülebilirlik faaliyet raporlarında halkla ilişkiler disiplininin vurguladığı önem açığa çıkarılmıştır. Uygulanan içerik analizi yöntemi sonucunda 2021 yılı BIST 30 endeksinde yer alan şirketlerin sürdürülebilirlik raporlarında halkla ilişkiler uygulama alanları içerisinde en öne çıkanın sırada kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerinin hemen ardından çalışan üye ilişkileri ve pazarlama iletişimi uygulamalarının sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to determine the weightage of public relations application areas mentioned in the reports prepared by businesses regarding their corporate sustainability activities, and to reveal the differences and similarities in public relations application areas on a sectoral basis. To achieve this, a thematic analysis of public relations applications in the corporate sustainability reports, activity reports, and integrated activity reports of companies listed on the BIST 30 index in 2021 was conducted, aiming to ascertain the weightage of public relations activities in corporate sustainability efforts and to examine sectoral distinctions. The thesis focuses on the public relations practices used in reports prepared as a result of sustainability-related corporate activities conducted within the scope of sustainable development goals. Various public relations applications are known to exist in these reports prepared within the context of corporate sustainability activities, and the dimensions of this diversity were examined using content analysis methodology. Based on this data, the extent to which public relations application areas are included in reports prepared for corporate sustainability activities was determined, thereby highlighting the significance emphasized by the discipline of public relations in corporate sustainability activity reports. As a result of the applied content analysis methodology, it was found that in the corporate sustainability reports of companies listed on the BIST 30 index in 2021, corporate social responsibility activities stood out as the foremost area within public relations application areas. Additionally, following corporate social responsibility activities, employee relations and marketing communications practices were respectively identified as the second and third most prominently featured areas.