Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda yer alan coğrafya sorularının 2018 yılı ortaöğretim coğrafya dersi öğretim programı kazanımlarına göre analizi
Analysis of the geography questions in the Higher Education Institutions Exam according to the 2018 secondary education geography curriculum outcomes
  1. Tez No: 874859
  2. Yazar: MEHMET METE ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAZİYE ÇAKICIOĞLU OBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), coğrafya soruları, 2018 Ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programı, kazanım, kapsam geçerliği, the Higher Education Institutions Exam (YKS), geography questions, 2018 Secondary Education Geography Curriculum, learning outcome, content validity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışma, 2019-2023 yılları arasında yapılan Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavlarında yer alan coğrafya sorularının 2018 Ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programı (2018-OCDÖP) kazanımlarıyla eşleştirilerek analiz edilmesini ve bu sınavlardaki coğrafya testlerinin kapsam geçerliği bakımından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. 2018-OCDÖP; 9. Sınıf düzeyinde 22, 10. Sınıf düzeyinde 34, 11. Sınıf düzeyinde 40, 12. Sınıf düzeyinde 34 olmak üzere toplamda 130 kazanım içerirken bu kazanımları sorgulayan TYT ve AYT sınavlarında her yıl sadece 22 coğrafya sorusuna yer verilmektedir. Kazanım sayısı ile soru sayısı arasındaki bu uçurumdan dolayı söz konusu sınavların kapsam geçerliği yönünden yeterli olup olamayacağı merak konusu olduğundan bu çalışmaya yönelinmiştir. Literatür taramasında Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili çalışmalar incelendiğinde bu sınavın tüm coğrafya testlerinde yer alan soruların kazanımlarına göre analiz edildiği, hangi kazanımlardan hazırlandıkları belirlenerek sorukazanım/kazanımlar eşleştirmesinin yapıldığı ve bu açıdan kapsam geçerliğinin değerlendirildiği bir çalışmanın bulunmadığı anlaşılmıştır. Literatürdeki bu eksiklikleri kapatacak olması çalışmanın önemini ve özgün bir nitelik taşıdığını göstermektedir. Nitel araştırma modeli ve durum çalışması deseniyle gerçekleştirilen çalışma, doküman incelemesi yöntemine göre tasarlanmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 110 soru analiz edilmiştir. Çalışma sonunda 2019-2023 yılları arasında gerçekleştirilmiş YKS coğrafya testlerinde soruların gerek sınıf düzeylerine gerekse ünitelere göre dağılımlarında belirgin dengesizlikler olduğu ve bu dengesizliklerde yıllara göre önemli değişimler meydana geldiği tespit edilmiştir. Çoğu testte bir sınıf düzeyinden ya da bir üniteden soru sorulmadığı, hatta bazı testlerde her ikisinin birden gerçekleştiği, soruların hazırlanmasında bazı kazanımların sıklıkla kullanılmasına karşın çok sayıda kazanımdan hiç soru hazırlanmamış olduğu anlaşılmıştır. Tüm bunların yanında soru sayısının da az olmasına bağlı olarak YKS coğrafya testlerinin kapsam geçerlikleri yönünden oldukça zayıf kaldıkları sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; 2019-2023 yılları arasında uygulanmış TYT coğrafya testleri içinde kazanım evrenini kapsama oranı en yüksek %12,5 ile 2020 yılında gerçekleşmiştir. Söz konusu yıllar içinde AYT coğrafya-1 testlerinde kazanım evrenini en yüksek kapsama oranına 2019 yılında %8,3 ile ulaşılırken, AYT coğrafya-2 testlerinde ise bu oran en yüksek 2020 ve 2022 yıllarında %10 olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın YKS coğrafya sorularının ortaöğretim coğrafya dersi öğretim programının kazanımlarına yönelik daha dengeli bir dağılım sağlaması, kazanımları ölçme yeterliliği açısından soru sayılarının yeniden gözden geçirilmesi ve sınavın kapsam geçerliğinin artırılması konularında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kurumuna faydalı olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca YKS'ye hazırlık sürecinde etkin rol üstlenen öğretmenlere, soru hazırlayan kurum ve kişiler ile bu sürecin bir parçası olan öğrencilere de olumlu katkı sağlayacağı üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the geography questions in the Basic Proficiency Test (TYT) and Field Proficiency Tests (AYT) exams held between 2019-2023 by matching them with the learning outcomes of the 2018 Secondary Education Geography Curriculum (2018- OCDÖP) and to evaluate the content validity of the geography tests in these exams. While the 2018-OCDÖP includes a total of 130 outcomes, 22 at the 9th grade level, 34 at the 10th grade level, 40 at the 11th grade level, and 34 at the 12th grade level, only 22 geography questions are included in the TYT and AYT exams that question these outcomes every year. Due to this gap between the number of outcomes and the number of questions, it is a matter of curiosity whether these exams can be sufficient in terms of content validity, so this study was directed to this study. When the studies related to the Higher Education Institutions Exam (YKS) were examined in the literature review, it was understood that there was no study in which the questions in all geography tests of this exam were analysed according to their outcomes, the outcomes from which they were prepared were determined and the question-outcome/outcomes matching was made and the content validity was evaluated in this respect. The fact that it will fill these gaps in the literature shows the importance and originality of the study. The study, which was carried out with qualitative research model and case study design, was designed according to the document review method. Content analysis method was used to analyse the data. Within the scope of the research, 110 questions were analysed. At the end of the study, it was determined that there were significant imbalances in the distribution of questions according to both grade levels and units in the YKS geography tests conducted between 2019 and 2023, and significant changes occurred in these imbalances over the years. In most of the tests, questions were not asked from a grade level or a unit, and in some tests, both of these were realised at the same time; although some outcomes were frequently used in the preparation of the questions, it was understood that no questions were prepared from a large number of outcomes. In addition to all these, it was concluded that YKS geography tests were very weak in terms of content validity due to the low number of questions. According to the results of the study; among the TYT geography tests applied between 2019 and 2023, the highest rate of covering the learning outcomes universe was realised in 2020 with 12.5%. In the AYT geography-1 tests, the highest rate of coverage of the universe of learning outcomes was reached in 2019 with 8.3%, while in AYT geography-2 tests, this rate was calculated as 10% in 2020 and 2022. It is thought that the study may be useful for the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM) in terms of providing a more balanced distribution of YKS geography questions towards the outcomes of the secondary education geography curriculum, revising the number of questions in terms of the adequacy of measuring the outcomes and increasing the content validity of the exam. In addition, it is emphasised that it will contribute positively to teachers who play an active role in the preparation process for YKS, institutions and individuals who prepare questions, and students who are part of this process.