Lise öğrencilerinin öğrenme sorumlulukları ve akademik öz yeterliklerinin incelenmesi
Investigation of learning responsibilities and academic self-efficiencies of high school students
  1. Tez No: 874867
  2. Yazar: FATİH DABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TAŞGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik öz yeterlik, öğrenme, öğrenme sorumluluğu, academic self-efficacy, learning, learning responsibility
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı lise öğrencilerinin akademik öz yeterlik ve öğrenme sorumlulukları düzeylerini belirlemek ve arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel bir çalışmadır. Değişkenler arasındaki ilişkinin düzeyi belirlendiğinden bu araştırmada korelasyonel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Erzurum ili Yakutiye ilçesinde öğrenim gören 419 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin analizinde cinsiyet değişkenine göre anlamlı farklılığın olup olmadığı Mann-Whitney U Testi ile sınıf düzeyine göre anlamlı farklılığın olup olmadığı Kruskal-Wallis H Testi ile analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Spearman Korelasyon Testi kullanılmıştır. Bulgular: Akademik öz yeterlik ölçeği puan ortalamaları incelendiğinde“Bana uyuyor”şeklinde görüş belirtmişlerdir. Lise öğrencilerinin öğrenme sorumluluğu ölçeği toplam puan ortalamaları incelendiğinde“Çoğu Zaman”şeklinde görüş belirttikleri anlaşılmaktadır. Lise öğrencilerinin akademik öz yeterlik düzeyleri ve öğrenme sorumluluğu düzeyleri cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Lise öğrencilerinin akademik öz yeterlik düzeyleri sınıf değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılık göstermemektedir. Lise öğrencilerinin öğrenme sorumluluğu düzeyleri sınıf değişkenine göre anlamlı farklılık gösterdiği anlaşılmaktadır. Sonuçlar: Akademik öz yeterliği yüksek olan lise öğrencilerinin öğrenme sorumluluğu düzeyinin de yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Lise öğrencilerinin akademik öz yeterlik ve öğrenme sorumluluğu düzeylerinin iyi düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf düzeyi arttıkça öğrenme sorumluluğu düzeyinin de arttığı görülmektedir. Kız ve erkek öğrencilerde bu becerileri farklılık göstermemektedir. Akademik öz yeterlik ve öğrenme sorumluluğu düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine the levels of academic self-efficacy and learning responsibilities of high school students and to examine the relationship between them. Method: This research is a correlational study among quantitative research methods. In addition, since the level of relationship between variables was determined, the correlational research method was used. The sample of the study consist of 419 high school students studying in Yakutiye district of Erzurum province. In the analysis of the data, Mann-Whitney U Test was used to determine whether there was a significant difference according to gender and Kruskal-Wallis H Test was used to determine whether there was a significant difference according to grade level. Spearman Correlation Test was used to reveal the relationship between variables. Findings: When the academic self-efficacy scale average scores of high school students were examined, they expressed their opinions as“It suits me”. When the total mean scores of the Learning Responsibility Scale of high school students are examined, it is understood that they express their opinions as“Most of the Time”. High school students' academic self-efficacy levels and learning responsibility levels do not show a significant difference according to gender variable. Academic self-efficacy levels of high school students do not differ significantly according to the class variable. It is understood that high school students' learning responsibility levels vary significantly according to class variables. Conclusions: It was concluded that high school students with high academic self-efficacy have a high level of learning responsibility. It was also concluded that high school students' academic self-efficacy and learning responsibility levels were at good level. It is seen that as the grade level increases, the level of learning responsibility also increases. These skills do not differ between male and female students. It was concluded that there is a positive and significant relationship between academic self-efficacy and learning responsibility levels.