Reklam retoriğinde mantık yanlışları: Kozmetik reklamları üzerine bir inceleme
Logical fallacies in advertising rhetoric: An examination of cosmetic advertisements
- Tez No: 874948
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BECERİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Retorik, İnformel Mantık, Mantık Yanlışları, Advertisement, Rhetoric, Informal Logic, Logical Fallacies
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Günümüzde reklamların ürünle ilgili bilgi vermeye dayalı ikna amacını aşan birçok işlevi bulunmaktadır. Bu işlevleriyle reklam çok boyutlu bir yapıya sahiptir. Reklamlar tüketime yönlendirirken bireyleri belirli bir yaşam tarzına, bu yaşam tarzına uygun değerleri benimsemesine, belirli şekilde düşünmeye ikna etmeye çalışmaktadır. Bunu yaparken kültürel kodlara dayanan simgesel dil kullanımından; imaj odaklı, imgesel süreçlerden faydalanarak ürün/ hizmete aslında var olmayan nitelikler katmak, ürün/hizmeti duygularla ilişkilendirmek ya da akla dayalı görünen seçim nedenleri sunmak gibi kurgular oluşturmaktadır. Böylece reklamların, egemen sistemin ve değerlerinin oluşturduğu sınırlar içinde yeni anlamlar üretmesi, mevcut anlamları dönüştürmesi ya da pekiştirmesi söz konusudur ve bu durum reklamın ideolojik boyutu ile ilgilidir. Reklam, belirtilen geniş kapsamlı ikna kavramı altında toplanabilen işlevleri, yapısı, ögeleri ve kullandığı dil ile bir retorik biçimi olarak kabul edilebilir. Reklam retoriği çoğunlukla çağrışımlar, imgeler, sembollere dayalı abartılı bir dile dayanmakta, anlamda sapmalar oluşturan figüratif kullanımlara sıklıkla yer vermektedir. Reklamlarda yer alan retorik unsurların, ideolojik olan yan-anlamların istenilen çerçevede üretilmesini sağladığı söylenebilmektedir. Sahte gerçeklikler olarak özetlenebilen reklamlarda üretilen anlamların temeli gerçeklerden sapmaya dayandığından informel mantık yanlışlarını barındırması olasılığı yüksek görülmüştür. Bu bağlantının aynı zamanda informel mantık yanlışlarının reklam retoriğinde ideolojiyi destekleyen bir unsur olarak değerlendirilmesine olanak tanıdığı düşünülmektedir. Bu noktadan hareketle; kozmetik reklamlarında iknaya yönelen retorik içindeki mantık yanlışlarının reklamın ideolojik dili ve işlevi içindeki konumunu ortaya koymayı amaçlayan bu tez çalışmasında örneklem olarak alınan Elle, Instyle ve Vogue dergilerinin Mayıs 2023 – Nisan 2024 tarihleri arasında yayımlanan sayılarında yer alan kozmetik reklamları retoriksel olarak analiz edilmiş, kozmetik reklamlarında kullanılan ikna kanıtı ve retorik figürlerin kullanımı ile ilişkili çok sayıda informel mantık yanlışı belirlenmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgularla; mantık yanlışlarının akıl yürütme sürecinde bozulmalar meydana getirebilmesi, zihni yanıltabilmesi, fark edilmesi zor yapısıyla doğru gibi görünebilmesi gibi kendine özgü özellikleriyle reklam retoriği aracılığıyla üretilen anlamların ideolojik içeriklerini destekleyen bir işlevi yerine getirdiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, advertisements serve many functions that goes beyond the purpose of persuasion based on providing information about products. With these functions, advertisements possess a multidimensional structure. While advertising is directing towards consumption, advertisements also attempt to persuade individuals to adopt a certain lifestyle, embrace values that align with this lifestyle, and persuade them to think in a certain way. In doing so, they create narratives based on cultural codes using symbolic language, leveraging image-focused and imaginative processes to imbue products/services with qualities that don't necessarily exist, associating products/services with emotions, or presenting seemingly rational reasons for choices. Thus, advertisements are capable of producing new meanings, transforming or reinforcing existing meanings within the boundaries set by the dominant systems and its values, and this relates to the ideological dimension of advertising. Advertising can be considered a form of rhetoric encompassing functions, structure, elements, and language used under the broad concept of persuasion. Advertising rhetoric often relies on associations, images, and symbols, employing an exaggerated language that creates figurative uses resulting in semantic deviations. It can be argued that the rhetorical elements in advertisements facilitate the production of ideological meanings within the desired framework. The meanings produced in advertisements, which can be summarized as false realities, are based on deviations from reality, which is why they may contain informal logical fallacies. This connection also allows informal logical fallacies in advertising rhetoric to be considered as a supporting element of ideology. Based on this point, in this thesis study aimed at elucidating the position of logical fallacies within the ideological language and function of advertising, cosmetic advertisements published in Elle, Instyle, and Vogue magazines between May 2023 and April 2024 were rhetorically analyzed. As a result, numerous informal logical fallacies associated with the use of persuasive evidence and rhetorical figures in cosmetic advertisements were identified. With the findings obtained within the scope of the research suggest that logical fallacies, with their unique characteristics such as their potential to disrupt the process of reasoning, deceive the mind, and appear as if they were true due to their inherently difficult nature to recognize, serve a function in supporting the ideological content of meanings produced through advertising rhetoric.