TDE öğretmenlerinin alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine yönelik yeterlik algıları ve bu teknikleri uygulama düzeylerinin eğitim durumlarındaki karşılığının incelenmesi
Investigation of TLL teachers' perceptions of competence towards alternative assessment and evaluation techniques and their level of application of these techniques in educational situations
  1. Tez No: 874982
  2. Yazar: BÜŞRA HARMANDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH VEYİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: karma yöntem, ölçme ve değerlendirme, alternatif ölçme ve değerlendirme, ölçek, mixed method, measurement and evaluation, alternative measurement and evaluation, scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu araştırmada Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine yönelik yeterlik algılarının belirlenmesi ve bu teknikleri uygulama düzeylerinin eğitim durumlarındaki karşılığının incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma bir karma yöntem çalışmasıdır. Araştırmanın nicel aşaması, 101 Türk dili ve edebiyatı öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırma grubu amaçlı örnekleme ile belirlenmiştir. Bu örneklem 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Erzurum ilinde görev yapmakta olan öğretmenlerden oluşmaktadır. Araştırmanın nitel aşamasında, Erzurum ilinde yer alan bir orta öğretim kurumunda ölçme ve değerlendirme aşamalarında uygulanmakta olan sınav dokümanları incelenmiştir. Araştırmanın nicel verileri için normallik testleri, bağımlı örneklem t testi, ANOVA testleri yapılırken nitel veriler için doküman inceleme yönteminden faydalanılmıştır. Bulgular: Öğretmenlerin yeterlik algılarının cinsiyet ve mezun oldukları fakülte değişkenleri açısından farklılaşmadığı; mesleki kıdem, katıldıkları hizmet içi eğitim sayısı ve görev yaptıkları okul türü değişkenlerine göre ise anlamlı farklılaştığı görülmüştür. Sınav dokümanlarının incelemeleri doğrultusunda; hazırlanan sınav sorularında alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine yer verilmediği fakat değerlendirme yapılırken puanlamada kriter olması amacıyla hazırlanan dereceli puanlama anahtarı kullanıldığı belirlenmiştir. Okumayazma becerilerini ölçmek için hazırlanan yazılı sınavına ek olarak dinleme ve konuşma sınavları yapıldığı görülmüştür. Sonuçlar: Türk dili ve edebiyatı öğretmenlerinin alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine yönelik yeterlik algılarının yüksek olduğu; hazırladıkları sınavlarda bu teknikleri kullanım düzeylerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to determine Turkish language and literature teachers' perceptions of competence towards alternative assessment and evaluation techniques and to examine the implementation levels of these techniques in educational situations. Method: This research is a mixed method study. The quantitative phase of the research was conducted with 101 teachers of Turkish language and literature. The research group was determined through purposive sampling. This sample consists of teachers working in Erzurum province in the 2023-2024 academic year. In the qualitative phase of the research, the examination documents used in the measurement and evaluation phases in a secondary education institution in Erzurum province were examined. While normality tests, dependent samples t-test, ANOVA tests were performed for the quantitative data of the study, document analysis method was used for the qualitative data. Findings: It was found that teachers' perceptions of efficacy did not differ according to their gender and the faculty from which they graduated, but they did differ significantly according to the variables of professional seniority, the number of in-service training sessions attended, and the type of school in which they worked. In accordance with the examination documents, it was found that alternative measurement and evaluation techniques were not included in the prepared examination questions, but a rubric was used as a criterion for scoring during the evaluation. In addition to the prepared written test to measure reading and writing skills, listening and speaking tests were also administered. Conclusions: It was found that Turkish language and literature teachers' perceptions of their competence in alternative assessment and evaluation techniques were high, while their use of these techniques in the exams they prepared was low.