Lenfadenektomi yapılan endometrium kanserli hastalarda uygulanan açık ve kapalı cerrahi tekniklerin, postoperatif lenfosel oluşumu ve etkileri açısından karşılaştırılması
Comparison of open and closed surgical techniques applied in endometrial cancer patients who underwent lymphadenectomy in terms of post-operative lymphocele formation and effects
  1. Tez No: 875054
  2. Yazar: İREM HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ VARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium Kanseri, Lenfosel, Lenfadenektomi, Laparoskopi, Laparatomi, Endometrial Cancer, Lymphocele, Lymphadenectomy, Laparoscopy, laparotomy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Endometrium kanseri nedeniyle laparoskopik veya laparatomik yöntemle lenfadenektomi yapılan hastalarda, lenfosel gelişimi ve lenfoselin etkileri açısından bu yöntemler arasındaki farkı incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma; Çukurova Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 2010 -2022 yılları arasında endomerium kanseri tanısı almış, pelvik veya PPALND yapılan ve takiplerine merkezimizde devam etmiş 258 hastada yapılmıştır. Lenfosel oluşumu ve etkileri üzerinde açık ve kapalı tekniklerin farklılıkları kıyaslandı.Hastaların demografik özellikleri, operasyonun tipi ve özellikleri, hastalığın evresi/histolojisi, çıkarılan ve metastatik lenf nodu sayısı, operasyon sonrası lenfosel varlığı, özellikleri ve oluşturduğu semptomlar incelendi. Bulgular:VKİ arttıkça lenfosel gelişiminin anlamlı olarak arttığı görüldü (p: 0,001). Her iki operasyon rosedüründe evre ve çıkarılan lenf nodu sayısı arttıkça arttıkça lenfosel gelişiminin arttığı izlendi (p:0,0029 ve 0,005). Açık ve kapalı prosedürler arasında lenfosel gelişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p: 0,170). Operasyonun açık prosedür ile yapılmış olması, evrenin ileri olması ve lenfosel varlığı hidronefroz, DVT, lenfödem, selülit, ileus ve fistül gibi semptomların riskini arttırdığı görüldü. Ayrıca lenfoselin bilateral oluşu bu semptomların gelişiminde risk faktörü olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda açık ve kapalı teknikler arasında lenfosel gelişimi açısından anlamlı fark bulunmadı.Fakat Kİ, hastalığın evresi, çıkarılan lenf nodu sayısı arttıkça lenfosel gelişimi de artış gösterdi. Ayrıca lenfosel gelişmesi ve bu lenfosel boyutunun artışı bölgede oluşturduğu basıya bağlı klinik bulgularda artışa neden oldu. Açık teknik, hastalığın ileri evre olması ve lenfosel varlığı hidronefroz, DVT, lenfödem, selülit, ileus ve fistül gibi bulguların gelişiminde risk faktörü olarak bulunsa da, lenfosel gelişen hasta sayısı daha fazla olan çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the difference between these methods in terms of lymphocele development and the effects of lymphocele in patients who underwent laparoscopic or laparotomic lymphadenectomy due to endometrial cancer. Materials and Methods: This study; It was performed on 258 patients who were diagnosed with endomerium cancer at Çukurova University Gynecology and Obstetrics Clinic between 2010 and 2022, underwent pelvic or PPALND and continued their follow-up in our center. The differences between open and closed techniques on lymphocele formation and effects were compared. The demographic characteristics of the patients, the type and characteristics of the operation, the stage/histology of the disease, the number of removed and metastatic lymph nodes, the presence of postoperative lymphocele, its characteristics and symptoms were examined. Results: It was observed that lymphocele development increased significantly as BMI increased (p: 0.001). In both operation procedures, it was observed that the development of lymphocele increased as the stage and the number of lymph nodes removed increased (p: 0.0029 and 0.005). There was no statistically significant difference in lymphocele development between open and closed procedures (p: 0.170). It was observed that the operation was performed with an open procedure, the stage was advanced and the presence of lymphocele increased the risk of symptoms such as hydronephrosis, DVT, lymphedema, cellulitis, ileus and fistula. In addition, bilateral lymphocele was found to be a risk factor in the development of these symptoms. Conclusion: In our study, no significant difference was found between open and closed techniques in terms of lymphocele development. However, as BMI, disease stage, and the number of lymph nodes removed increased, lymphocele development also increased. In addition, the development of lymphocele and the increase in the size of this lymphocele caused an increase in clinical findings due to the pressure it created in the region. Although open technique, advanced stage of the disease and the presence of lymphocele are risk factors for the development of findings such as hydronephrosis, DVT, lymphedema, cellulitis, ileus and fistula, studies with a larger number of patients developing lymphocele are needed.