Uterusun endometrioid tip adenokanserlerinde prognostik faktörlerin incelenmesi
Investigation of prognostic factors in uterine endometrioid adenocarcinoma
- Tez No: 501175
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÇORAKÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometriyum kanseri, prognostik faktör, lenfadenektomi, Endometrial cancer, prognostic factors, lymphadenectomy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Uterusun Endometrioid tip adenokanserlerinde prognostik faktörlerin sağ kalıma etkisini saptamak Gereç ve Yöntem: KOÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD 2006 Mayıs -2012 Mayıs yılları arasında Endometriyum kanseri nedeniyle cerrahi tedavi uygulanan histolojik tipi Endometrioid Adenokarsinom olan 144 olgu çalışmaya dahil edildi. Demografik veriler ve tümör özelliklerinin lenf nodu metastazıyla ilişkisi değerlendirildi. Evre I grade 1-2 tümörler lenfadenektomi yapılanlar ve yapılmayanlar olarak 2 gruba ayrıldı ve 5 yıllık sağ kalım değerlendirildi. Sağ kalıma etki eden faktörler Cox Regression test ile değerlendirildi. Bulgular: Miyometriyal invazyon ile sağ kalım arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır ve miyometriyal invazyonun 1/2 'den az olmasının sağ kalımı 8,74 kat arttırdığı izlenmiştir. (p=0,022; Exp(B)=8,74) Grade ile sağ kalım arasında da anlamlı bir ilişki olduğu ve grade1 tümörlerin grade 3 tümörlere göre sağ kalımın 11,05 kat daha iyi olduğu izlenmiştir. (p=0,023; Exp(B)=11,05) Evre 1 grade 1-2 tümörü olan hastalar; lenfadenektomi yapılan ve yapılmayan olarak iki grup olarak incelendiğinde lenfadenektomi yapılmayan 28 hasta ve lenfadenektomi yapılan 88 hasta sağ kalım açısından karşılaştırıldı. Lenfadenektomi yapılmayan hastalarda 5 yıllık sağ kalım %85,2 iken lenfadenktomi yapılan grupta sağ kalım %89,8 olarak izlenmiştir. Aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir. (p=0,575) Sonuç: Bu çalışmamızda miyometriyal invazyon, grade ve tanı yaşının önemli birer prognostik faktör olduğunu belirledik. Evre I grade 1-2 tümörlerde lenfadenektominin sağ kalımı arttırmadığı sonucuna vardık. Burdan yola çıkarak evre I grade 1-2 tümör varlığında lenfadenektomi yapılmayabilir. Böylece lenfadenektominin hastaya yükleyeceği morbiditeden kaçınılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate that the prognostic factors in uterine endometrioid adenocarcinoma affect on survival. Materials and Methods: This retrospective study includes 144 cases which were performed surgical treatment for uterine endometrioid adenocarcinoma between May 2006 and May 2012 in Obstetrics and Gynecology Clinic in Kocaeli University Medical School. Demographic data and tumor characteristics were evaluated in relation to lymph node metastasis. Stage I and grade 1-2 tumors were divided into two groups as lymphadenectomy and non-lymphadenectomy groups and 5-year survival was assessed. The factors affecting on survival were determinig by Cox Regression Test. Results: We determined that there was a significant correlation between myometrial invasion and survival. The survival rate of patients with the degree of myometrial invasion was lower than ½ increased 8,74 fold (p=0,022; Exp(B)=8,74). The degree of tumor grade of endometrioid adenocarcinoma was inversely related to survival decreases; survival of the patients with grade 1 disease was 11,05 times higher than the patients with grade 3 disease (p=0,023;Exp (B)=11,05). The patients with Stage 1 grade 1-2 were observed by two groups which divided as performing lympadenectomy or not. The 5-year survival rate was % 85,2 for 88 patients who underwent lymph node removal compared with 89,8% for 28 patients who had no lymph nodes removal. No significant difference was observed in 5-year survival rates between these groups (p=0,575). Conclusion: In our study; myometrial invasion, grade and age of diagnosis were detected important prognostic factors of uterine endometrioid adenocarcinomas. We concluded that lymphadenectomy did not increase survival rate of Stage 1 grade 1-2 endometrioid tumors. For this reason, Lymphadenectomy may not be performed in stage 1 grade 1-2 tumors and thus the morbidities of lymphadenectomy can be avoided.