Kent bütününde imar plan değişikliği tekliflerinin incelenmesi;Gümüşhane kenti örneği
Investigation of development plan change proposals in the whole city: The example of Gümüşhane city
  1. Tez No: 875070
  2. Yazar: ŞEYDA SELVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: İmar Planı, İmar Planı Değişikliği, Gümüşhane Kenti
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Ülkemizde 3194 sayılı İmar Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile birlikte imar planlarını yapma ve değiştirme yetkisi merkezi yönetimden yerel yönetimlere devredilmiştir. Plan değişikliği yetkisinin yerel yönetimlere devredilmesi ile birlikte plan değişiklikleri sıklıkla başvurulan planlama araçları haline gelmiştir. Bu tez çalışması kapsamında kent bütünündeki imar planı değişiklik teklifleri tarihsel, istatiksel, mekânsal ve içeriksel olarak incelenecektir. Örnek çalışma alanı olarak Gümüşhane kenti seçilmiştir. Gümüşhane kentinde 2007-2022 yılları arasında belediye meclisine teklif edilen imar plan değişikliklerinin tamamı incelenmiştir. Plan değişiklik verileri; zaman, konum, meclise kim tarafından sunulduğu, ölçeği, ada bazlı ve parsel bazlı olma durumu, alan büyüklüğü ve konusu sınıflanarak incelenmiştir. Elde edilen veriler üzerinden tablolar, grafikler ve tematik haritalar hazırlanmıştır. İncelenen imar planı değişiklikleri ile plan bütünün yaklaşık olarak üçte birinin değiştirildiği tespit edilmiştir. İmar planı değişikliklerinin planın ana kararlarına olumsuz etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Plan değişiklik tekliflerinin kent geneline yayıldığı, merkezi iş alanı ve çevresinde daha fazla sunulduğu, çeperlerde ise daha az değişikliğin sunulduğu tespit edilmiştir. Plan değişiklik tekliflerinin çoğunlukla gerçek veya tüzel kişiler tarafından 1/1000 ölçekli olarak sunulduğu tespit edilmiştir. Plan değişiklik tekliflerinin %80'ninden fazlasının kabul edildiği tespit edilmiştir. Plan değişikliklerinin yapılaşma üzerinde büyük etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the entry into force of the Zoning Law No. 3194 in our country, the authority to make and change zoning plans was transferred from central government to local governments. With the transfer of plan change authority to local governments, plan changes have become frequently used planning tools. Within the scope of this thesis, zoning plan change proposals throughout the city will be examined historically, statistically, spatially and contextually. Gümüşhane city was chosen as the sample study area. All zoning plan changes proposed to the municipal council between 2007 and 2022 were examined in the city of Gümüşhane. Plan change data were classified and examined according to time, location, by whom it was presented to the parliament, scale, island-based or parcel-based status, area size and subject. Tables, graphs and thematic maps were prepared based on the data obtained. It has been concluded that approximately one-third of the entire plan has been changed with the examined zoning plan changes. It has been found that zoning plan changes have negative effects on the main decisions of the plan. It has been determined that plan change proposals are spread throughout the city, they are presented more in the central business district and its surroundings, and fewer changes are presented in the peripheries. It has been concluded that plan change proposals are mostly submitted by real or legal persons at a scale of 1/1000. It has been found that more than 80% of plan change proposals are accepted. It has been evaluated that plan changes have a great impact on construction. KeyWords:Zoning Plan, Zoning Plan Change, Gümüşhane City