Sanatın dijital dönüşümü : Sanat yöneticileri için bir rehber
Digital transformation of the arts: A guide for arts managers
- Tez No: 875076
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür ve Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Tarih boyunca kendini sürekli yenileyen sanat, günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hiç olmadığı kadar hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci yaşamaktadır. Sanatın ve sanat anlayışının sürekli yenilenişi, sadece sanat eserlerinin değişimi ile sınırlı kalmayıp, aynı zamanda sanatın işlevi, toplumdaki yeri ve sanatçının rolü gibi unsurların evrimleşmesini de kapsamaktadır. Modern dünyada sanatın dönüşümünün teknolojinin gelişimiyle bağlantılı olarak ele alınması dijital sanatın yükselişini ve sanatçıların yeni medya teknolojileriyle etkileşimini artırmış, sanat eserlerinin üretim ve sergilenme biçimlerini kökten değiştirmiştir. Teknolojide yaşanan sürekli gelişimin yanı sıra, sanatçının sanatını icrasında; içinde bulunulan kültürel ortam, siyasi koşullar ve ekonomik faktörler de sanatın dönüşümünde etkili bir rol üstlenmektedirler. Sanatın tüm dallarında yaşanan bu değişimler, doğal olarak sanat yönetimi anlayışını da değiştirmiş, farklı stratejiler geliştirilmesini ve sektörün yaratıcılığı farklı boyutlara taşıyarak yeni fırsatlar yaratmasını şart koşmuştur. Sanatın ortaya konmasından, sanat eserinin sunumuna ve ortaya çıkan eserin pazarlanmasına kadar sanatla iç içe giren teknoloji, sanatın tanımını ve pratiklerini de göz ardı edilmeyecek şekilde değiştirmiştir. Bu çalışma ile sanatın tüm paydaşlarına rehberlik edilmesi, alanın dinamiklerinin ve evrildiği yönlerin ortaya konulması maksadıyla; sanat yönetimi kapsamında“sanat ve teknoloji”ilişkisi üzerine Web of Science Core Collection veri tabanında yer alan makalelerin incelenmesi için bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmış, toplanan veriler VOSviewer yazılımı ile analiz edilerek görselleştirilmiştir. 24.04.2024 tarihinde WOS veri tabanında topic (başlık) sekmesine“digital art”or“computer art”or“artificial intelligence and art”yazılarak yapılan tarama sonucunda toplam 1.443 adet dokümana ulaşılmış, doküman türü olarak geniş bir veri yelpazesine erişim sağlamak, daha iyi karşılaştırma ve analiz yapabilmek maksadıyla doküman türü olarak sadece makaleler (article) taramaya dahil edilerek toplam 893 adet makaleye erişilmiştir. Elde edilen dokümanlardan 4 adet geri çekilmiş yayın veri setinden çıkartılarak toplam 889 makale ile veri setine son hali verilmiştir. Ulaşılan verilerin yayın türü analizi, yayın dili analizi, anahtar kelime analizi, en etkili yazarların analizi, en etkin dergilerin analizi, en etkili makalelerin analizi, en etkin ülkelerin analizi, en üretken kurumların analizi, alıntı yapılan referansların ortak atıf analizi, alıntı yapılan kaynakların ortak atıf analizi, alıntı yapılan yazarların ortak atıf analizi yapılarak mevcut durum, alanın eğilimleri ve potansiyel araştırma boşlukları değerlendirilerek araştırmacılara ve sanat paydaşlarına öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout history, art has constantly reinvented itself. In today's world, with rapid technological advancements, art is undergoing a transformation and evolution like never before. This renewal of art and artistic understanding extends beyond mere changes in art pieces; it encompasses shifts in the function of art, its place in society, and the role of the artist. The intersection of technology and art has given rise to digital art, increasing interactions between artists and new media technologies, and fundamentally altering how art is created and exhibited. In addition to technological progress, the cultural context, political conditions, and economic factors also play a significant role in shaping artistic expression. These changes across all artistic disciplines have naturally influenced art management practices, leading to the development of diverse strategies and opening up new creative opportunities within the industry. From the inception of art to the presentation of artworks and their marketing, technology has become an integral part of the artistic process, significantly impacting the definition and practices of art. With this study, the aim is to guide all stakeholders in the field of art and to reveal the dynamics and evolving aspects of the relationship between art and technology within the scope of art management. To achieve this, bibliometric analysis was employed to examine articles related to the“art and technology”relationship available in the Web of Science Core Collection database. The collected data was analyzed and visualized using the VOSviewer software. On April 24, 2024, a search was conducted in the WOS database under the topic (title) tab using the keywords“digital art,”“computer art,”and“artificial intelligence and art.”As a result, a total of 1,443 documents were retrieved. To access a wide range of document types and facilitate better comparison and analysis, only articles (article type) were included in the search, resulting in a total of 893 articles. Four documents were excluded from the dataset, leaving a final set of 889 articles. The analysis of the data obtained includes an examination of the publication types, language distribution, keyword analysis, influential authors, prominent journals, impactful articles, leading countries, productive institutions, common citations for referenced works, shared citations for cited sources, and collaborative citations for cited authors. Based on this assessment, recommendations are provided to researchers and art stakeholders regarding the current state, trends, and potential research gaps in the field.
Benzer Tezler
- Sanatın dijital dönüşümü ve sanal gerçekliğin görsel algı ile öğrenme motivasyonu üzerine bir çalışma
A study on the digital transformation of art and the motivation of virtual reality to learn through visual perception
ESRA BANU ZORBA TUNCER
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Güzel SanatlarHaliç ÜniversitesiGrafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYA TABANLI
- Sanatın dijital dönüşümü: Aura kavramı bağlamında NFT üzerine bir inceleme
Başlık çevirisi yok
HİKMET ARTUN GACAR
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Güzel SanatlarKocaeli Üniversitesiİletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ SAADET ZEYNEP VARLI GÜRER
- Sanal gerçeklik sistemleri ile sanatın dijital dönüşümü
Digital transformation of art through virtual reality systems
DERYA AYDOĞAN
Doktora
Türkçe
2021
Bilim ve TeknolojiYıldız Teknik ÜniversitesiSanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
DOÇ. DR. LÜTFÜ KAPLANOĞLU
- Görsel sanatın dijital mecradaki dönüşümü ve yeni sergileme biçimi olarak dijital sergiler: British Council örneği
The transformation of visual art in the digital area and digital exhibitions as a new exhebition format: The British Council case study
KÜBRA NUR NİLÜFER
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Güzel Sanatlarİstanbul Aydın ÜniversitesiYeni Medya Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
- 18. yüzyıl minyatürlerinin dijital dönüşümü: Levni minyatürleri
The digital transformation of 18th century miniatures: Levni miniatures
MUSTAFA HİKMET AYDINGÜLER
Doktora
Türkçe
2021
Güzel SanatlarYıldız Teknik ÜniversitesiSanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
DOÇ. DİLEK TÜRKMENOĞLU