Cucurbita moschata Duchesne ex poıret (bal kabağı) kabuk ekstraktında altın nanopartiküllerinin biyosentezi ve bunlar üzerine biyomedikal uygulamalar
Biosynthesis of Cucurbita moschata Duchesne ex poiret (pumpkin) shell extracts and gold nanoparticles and their use in biomedical applications
  1. Tez No: 875155
  2. Yazar: UĞUR KAVAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA HOŞGÖREN, PROF. DR. CUMALİ KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Sentez, Altın Naopartikül, Cucurbita moschata, MTT, MİK, Green synthesis, gold nanoparticle, Cucurbita moschata, MTT, MIC
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Biyosentezlenmiş AuNP'ler düşük toksik özellikleri ve biyouyumlulukları sayesinde başta biyomedikal uygulamalar olmak üzere birçok alanda kullanılan yenilikçi ve etkili nanomateryallerdir. Bu çalışmada, ilk kez Cucurbita moschata Duchesne Ex Poiret meyvesinin atık durumdaki kabuk ekstresi kullanılarak AuNP'ler yeşil sentez yöntemiyle sentezlenmiştir. C. moschata (CM) ile AuNP'lerin biyolojik sentezinde indirgeme, kaplama ve stabiliteden sorumlu bileşikleri ve grupları belirlemek için LC-MS/MS ve FTIR kullanıldı. Biyosentezlenen AuNP'ler 555 nm dalga boyunda maksimum absorbans gösterdi ve XRD analizi sonuçları CM-AuNP'lerin 100 nm'den küçük partikül boyutuna ve yüz merkezli kübik (fcc) kristal yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. TEM görüntüleri, altın partiküllerinin önemli bir kısmının ağırlıklı olarak küresel bir morfolojiye sahip olduğunu ve ortalama çapının 18,10 nm olduğunu gösterdi. FTIR analizi, indirgeme reaksiyonlarında yer alan fonksiyonel grupların varlığına işaret eden güçlü pikler gösterdi. Zeta potansiyeli ölçümleri sonucu iyosentezlenmiş AuNP'lerin yüzey yüklerinin –19,7 mV olduğu hesaplandı. AuNP'lerin patojen suşlara karşı antibakteriyel ve antifungal etkileri minimum inhibisyon konsantrasyonu (MİK) yöntemiyle belirlendi. CM-AuNP'lerin kanser hücre hatları (Sk-Ov-3, CaCo-2 ve A549) ve sağlıklı hücre hattı (HUVEC) üzerindeki sitotoksik etkileri MTT yöntemi kullanılarak araştırıldı. Bulgular, C. moschata kabuğu sulu özütü ile yeşil sentez yöntemiyle üretilen AuNP'lerin patojen mikroorganizmaların büyümesi üzerinde yüksek inhibisyona aynı zamanda düşük dozlarda kanserli hücre hatlarına karşı etkili sitotoksik aktiviteye sahip olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, CM-AuNP'lerin ilaç, gıda ve kozmetik endüstrilerinde antibakteriyel ve/veya antikanser ilaçların üretiminde son derece etkili olacağı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Biosynthesized AuNPs are advanced and effective nanomaterials used in many areas, especially biomedical applications, thanks to their low toxic properties and biocompatibility. This is possible, for the first time AuNPs were synthesized by the green synthesis method using the waste peel extract of the Cucurbita moschata Duchesne Ex Poiret fruit. LC-MS/MS and FTIR recording to determine the structures and assembly responsible for reduction, coating and stability in the biological synthesis of AuNPs with C. moschata (CM). The XRD examination results showed that CM-AuNPs had a disease size of less than 100 nm and a face-centered cubic (fcc) crystal structure. Biosynthesized AuNPs had maximum absorbance at 555 nm wavelength. According to TEM data, a sizable percentage of gold illnesses had an average diameter of 18.10 nm and a mostly spherical form. Strong peaks were seen in the FTIR study, suggesting that it is functionally present and participates in reduction processes. Zeta potential measurements led to the determination that the surface charge of iosynthesized AuNPs was –19.7 mV. Using the minimum inhibition (MIC) approach, the antibacterial and antifungal activities of AuNPs against pathogenic strains were ascertained. Using the MTT method, the cytotoxic effects of CM-AuNPs were examined on cancer cell lines (Sk-Ov-3, CaCo-2, and A549) as well as healthy cell lines (HUVEC). The results shown that AuNPs made using the green synthesis method and the aqueous extract of C. moschata bark exhibit strong growth inhibition against pathogenic bacteria as well as potent cytotoxic activities against malignant cell lines at low dosages. Therefore, it can be said that the pharmaceutical, food, and cosmetic industries will find great success in using CM-AuNPs to produce antibacterial and/or anticancer growth.