Korneal ektazi hastalarında kornea epitelinin kalınlık ve morfolojik değişimleri
Thickness and morphological changes of corneal epithelium in corneal ectasia patients
  1. Tez No: 875285
  2. Yazar: TUĞÇE KÜÇÜKBALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAMİL BİLGİHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: keratokonus, in vivo konfokal mikroskopi, kornea epiteli, keratoconus, in vivo confocal microscopy, corneal epithelium
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Primer amaç keratokonus hastalarında evreye göre kornea epitelinin morfolojik ve tomografik değişimlerini değerlendirmek, sekonder amaçlar ise tomografik olarak normal olan forme fruste gözlerde konfokal mikroskopide herhangi bir değişim olup olmadığını incelemek ve konfokal mikroskopide epitele ek olarak subbazal sinir pleksusu ve stromayı değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel olarak dizayn edilen bu çalışma Temmuz 2023-Mart 2024 tarihleri arasında keratokonus tanısı ile takip edilen 55 hastanın 55 gözü, refraktif cerrahi amacıyla kliniğimize başvuran 30 sağlıklı bireyin (kontrol grubu) 30 gözü değerlendirildi. Keratokonus grubu Amsler-Krumeich evrelemesine göre evre 1, evre 2 ve evre 3-4 gruplarına ayrılarak evre 1 ve evre 2 gruplarına 15 hasta evre 3-4 grubuna 10 hasta dahil edildi. Ayrıca forme fruste keratokonus grubuna 15 hasta dahil edildi. Katılımcılar biyomikroskopik muayene, ön segment optik koherens tomografi ve lazer tarayıcı in vivo konfokal mikroskopi ile değerlendirildi. Yüzeyel, ara ve bazal epitel hücreleri, anterior ve posterior stroma keratosit dansitesi, subbazal sinir yoğunluğu ve uzunluğu, dendritik hücre yoğunluğu değerlendirildi. Sonuçlar keratokonus evreleri, forme fruste ve kontrol grupları arasında istatistiksel analizlerle karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasındaki yaş dağılımı incelendiğinde anlamlı fark izlenmedi. Keratokonus grubu ile forme fruste grubu arasında herhangi bir morfolojik farklılık izlenmedi. Keratokonus grubunda kontrol grubuna göre yüzeyel, ara ve bazal epitel hücrelerinin boyutu, çevresi ve çapı evre ile paralel 112 olarak artarken, dansite ve sirküleritesi azalmaktaydı. Anterior ve posterior stroma keratosit yoğunluklarında, keratokonus grubunda kontrol grubuna göre anlamlı azalma mevcuttu ve evreler arasında da anlamlı fark izlendi. Toplam, ana dal ve yan dal sinir yoğunluğu ve toplam, ana dal ve yan dal sinir uzunluğu parametlerinde keratokonus evrelerinde kontrol grubuna göre anlamlı azalma izlendi. Dendritik hücre analizinde keratokonus grupları ve kontrol grubu arasında anlamlı fark yoktu. Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada keratokonus evreleri arasında epitelin her 3 tabakası da yoğunluk ve hücre boyutu açısından değerlendirilmiştir. Keratokonusta bazal epitelin erken dönemde etkilenmeye başladığı ve ara hücre tabakası ile yüzey hücrelerinde de morfolojik değişimlerin evre ile uyumlu olarak arttığını izlenmiştir. Bazal epitelin erken dönemde etkilendiğini gösteren bulgularımız, keratokonusta bazal laminada meydana gelen erken değişiklikleri bildiren önceki çalışmaları desteklemektedir. Sinir analizi sonuçlarımız keratokonusta subbazal sinir yoğunluğunda azalmayı bildiren önceki çalışmalar ile uyumludur. Çalışmamızın sekonder amacı olan forme fruste gözlerin morfolojik değerlendirmesinde kontrol grubuyla fark izlenmemiş olması OCT tabanlı tomografi cihazlarının normal olarak değerlendirdiği gözlerde konfokal bulgularının da normal olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The primary objective was to evaluate the morphologic and tomographic changes of the corneal epithelium in keratoconus patients according to the stage of keratoconus, the secondary objectives were to examine whether there were any changes on confocal microscopy in tomographically normal forme fruste eyes and to evaluate the subbasal nerve plexus and stroma in addition to the epithelium on confocal microscopy. Materials and Methods: In this prospective cross-sectional study, 55 eyes of 55 patients with keratoconus and 30 eyes of 30 healthy individuals (control group) who applied to our clinic for refractive surgery between July 2023 and March 2024 were evaluated. Keratoconus group was divided into stage 1, stage 2 and stage 3-4 groups according to Amsler-Krumeich staging. 15 patients were included in stage 1 and stage 2 group and 10 patiens were included in stage 3-4 group. In addition, 15 patients were included in forme fruste keratoconus group. Participants were evaluated by biomicroscopic examination, anterior segment optical coherence tomography and laser scanner in vivo confocal microscopy. Superficial, intermediate and basal epithelial cells, anterior and posterior stroma keratocyte density, subbasal nerve density and length, dendritic cell density were evaluated. The results were compared between keratoconus stages, forme fruste and control groups by statistical analysis. Results: When the age distribution between the groups was analyzed, there was no significant difference. No morphologic difference was observed between the keratoconus group and forme fruste group. The size, circumference and 114 diameter of superficial, intermediate and basal epithelial cells increased in parallel with the stage, while the density and circularity decreased in the keratoconus group compared to the control group. There was a significant decrease in anterior and posterior stroma keratocyte density in the keratoconus group compared to the control group and a significant difference was observed between the stages.Total, main branch and side branch nerve density and total, main branch and side branch nerve length parameters showed a significant decrease in keratoconus stages compared to the control group. There was no significant difference between keratoconus groups and control group in dendritic cell analysis. Discussion and Conclusion: In this study, all 3 layers of the epithelium were evaluated in terms of density and cell size between keratoconus stages. It was observed that the basal epithelium was affected early in keratoconus and morphologic changes in the intermediate cell layer and surface cells increased in accordance with the stage. Our findings showing that the basal epithelium is affected at an early stage support previous studies reporting early changes in the basal lamina in keratoconus. Our nerve analysis results are consistent with previous studies reporting a decrease in subbasal nerve density in keratoconus. The fact that no difference was observed in the morphologic evaluation of forme fruste eyes with the control group, which is the secondary objective of our study, indicates that confocal findings in eyes evaluated as normal by OCT-based tomography devices are also normal.