Effects of prison architecture on convicts' mental health, behavior and rehabilitation
Hapis yeri mimarisinin hükümlülerin ruh sağlığı, davranış ve rehabilitasyon üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 875290
  2. Yazar: DOUNIA LRHORFI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI VARON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Hapishane, Ceza, Tasarım, Güvenlik, Psikoloji, Zihinsel Sağlık, Prison, Punishment, Design, Security, Psychology, Mental Health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kültürler, insanlık tarihi boyunca kendilerini suç ve ceza kavramları üzerinden inşa ederler. Bununla birlikte hangi davranışların“suç”olarak kabul edileceği ve suçlulara verilecek ceza kültürden kültüre farklılıklar gösterir. İşte hapishane kavramı, farklı infaz yaklaşımları dahilinde suçluları bir binanın içine koymak amacıyla, modernite bağlamında karşı-modern bir durum olarak ortaya çıkan düzen arayışıyla birlikte ortaya çıkar. Sosyal, siyasal ve kültürel gerçekler dikkate alındığında, hapishaneleri yönetmek için kullanılan ideoloji ve yöntemlerde birçok farklılıklar olmuştur. Farklı hapishane işlevlerinin verimliliği, dünya çapındaki ceza adaleti sistemlerinin vazgeçilmez ve kritik bir bileşenidir. Öte yandan, hapishane tasarımı ve yönetimi, toplumsal idealleri ve değerleri yansıtarak, suç, ceza ve rehabilite tanımları hakkında tartışmalara yol açar. Hapishane tasarımı, mahkumların tercihleri ile tesisin mimari özellikleri arasında bir bağlantı olmaması nedeniyle diğer mimari tarzlardan önemli ölçüde farklılık gösterir. Bu tez, hapishanelerin fiziksel ve organizasyonel tasarımını anlamayı ve mahkumların geleneksel algısından farklılaşacak bir bakış açısı sunmayı amaçlar; hapishanelere, bir dönüşüm ve rehabilite etme aracı olarak daha da insani bir amaç kazandırmayı hedefler. Hapishaneleri, orada bulunan mahkumları eşit bireyler olarak görmeye ve toplumu bu yönde teşvik etmeye yönelik bir yer olarak algılamak, toplumsal iyiliğin gerçekleşmesine katkıda bulunmaya teşvik eder. Mahkumların rehabilite edilmesi, yeniden suç işleme eğiliminin azaltılması ve ruhsal-duygusal refahlarının artırılması, hapishane ortamının iyileştirilmesi, tüm bu unsurların dikkate alınması suretiyle ortaya konan etkili tasarımıyla birlikte mümkündür.
Özet (Çeviri)
All cultures have been firmly built on the ideas of crime and punishment throughout human history, but across all eras and civilizations, there have been differences in what behaviors are regarded“crimes”and how the resulting punishment is given to the offenders. Throughout several execution approaches, the notion of prison; a location to put the offenders inside a building was created; along with seeking order within the setting of modernity. Considering social, political, and cultural facts, there can be many differences in the ideology and methods used to manage prisons. The efficiency of diverse prison functions is a crucial and variable component of criminal justice systems across the world. Prison design and management, reflect social ideals and values, sparking debates about the definitions of crime, punishment, and rehabilitation. Prison design differs significantly from other architectural styles, mainly because there is no correlation between inmates' preferences and the architectural features of the facility. This thesis seeks to comprehend the physical and organizational design of prisons and to differ from the traditional perception of prisoners and give prisons a more human purpose as a place of transformation and rehabilitation. A place that will encourage society to view inmates as equal people who are there to alter things for the good of all. Rehabilitating inmates, lowering recidivism, and enhancing their mental and emotional well-being can all be achieved by improving the prison environment, regarding the factors that create a favorable prison and the importance to get the design efficient.