Mini dental implantların tasarımı ve sonlu elemanlar yöntemi ile mekanik analizi
- Tez No: 875410
- Danışmanlar: PROF. DR. BOZKURT BURAK ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: mini dental implant, sonlu eleman yöntemi, gerilme, şekil değiştirme, kemik malzeme modeli, tasarım, mini dental implant, finite element methods, stress, deformation, bone material modeling, design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mekanik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Diş eksikliği durumunda uygulanan dental implant tedavisinde, hastanın durumuna göre farklı dental implant sistemleri kullanılmaktadır. İmplant tedavisinde, geleneksel implantlar sıkça kullanılmaktadır. Her durumda kullanılamayan bu sistemlerin yerine mini dental implant adı verilen küçük çaplı dental implant sistemleri ortaya çıkmıştır. Mini dental implant sistemlerinin kemik içerisindeki davranışları merak konusudur. Bu çalışmada, mini dental implant sistemlerinin çeşitli kuvvetler etkisi altındaki davranışları incelenmiştir. Kemik modeli olarak implantı çevreleyen, 0,5mm, 1mm, 2mm ve 3mm kalınlığındaki kemik modelleri kullanılmıştır. Kemik yoğunluğu olarak Tip 1 ve Tip 2 kemik yoğunluğu kullanılmıştır. Mini dental implant modeli olarak 10mm, 11,5mm ve 15mm uzunluğundaki üç farklı mini dental implant modeli tasarlanmıştır. İmplant-kemik modellerine yatay eksende 50N, 100N, 150N ve 200N büyüklüğünde kuvvetler uygulanmıştır. Kuvvet etkisi altındaki gerilme ve şekil değiştirme davranışları incelenmiştir. Sonuç olarak Tip 1 ve Tip 2 kemik yoğunluğuna uygulanan mini dental implantların kuvvet etkisi altında güvenli olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Different dental implant systems are utilized for tooth loss depending on the patient's condition. Traditional implants are frequently used in implant treatment; however, they are not suitable for every situation, leading to the development of small-diameter dental implant systems known as mini dental implants. The behavior of mini dental implant systems within the bone is an interesting topic. This study investigates the behavior of mini dental implant systems under the influence of force. Bone models surrounding the implant with thicknesses of 0,5mm, 1mm, 2mm, and 3mm were used. Bone densities of type 1 and type 2 were considered. Three different mini dental implant models with 10mm, 11,5mm, and 15mm lengths were employed. Horizontal forces of 50N, 100N, 150N, and 200N were applied to the implant-bone models. The stress and deformation behaviors under the influence of force were analyzed. As a result, it was observed that mini dental implants applied to type 1 and type 2 bone densities are safe under the influence of force.