Ortaokul matematik öğretmenlerinin problem kurma düzeyleri: Olasılık örneği
Problem posing levels of middle school mathematics teachers: Probability example
  1. Tez No: 875425
  2. Yazar: ERVA NUR BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. YASİN SOYLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: problem kurma, olasılık, ortaokul matematik öğretmeni, problem posing, probability, middle school mathematics teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Amaç: Bu araştırmada öğretim programlarında belirlenen hedeflerin kazandırılmasında büyük bir görevi olan ortaokul matematik öğretmenlerinin olasılık öğrenme alanına ilişkin problem kurma düzeylerini incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını devlet ortaokullarında görev yapmakta olan 7 matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Problem Kurma Testi (PKT) ve katılımcıların PKT'ye vermiş oldukları cevaplardan yola çıkarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için Problem Puanlama Yönergesi (PPY) ve betimsel analizden yararlanılmıştır. Bulgular: Ortaokul matematik öğretmenlerinin kurmuş oldukları problemlerde PPY'nin birçok alt boyutunda eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Bu eksikliklerin sebepleri; olasılık konusunun kavramsal anlamını göz ardı etme, olasılık öğrenme alanına ilişkin konuları hatırlayamama, olay örgüsüne dikkat etmeme ve dil bilgisi kurallarına dikkat etmeme olarak tespit edilmiştir. Sonuçlar: Yarı yapılandırılmış görüşme formuna verilen cevaplar göz önüne alındığında öğretmenlerin birçoğunun olasılık öğrenme alanına ilişkin konuları bildiği fakat bu konularla problem kurmada eksiklikleri olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin problem kurmadaki eksiklikleri öğrencilere problem kurma becerisi kazandırma konusunda zorluklar yaşatacağı düşünülmektedir. Bu yüzden öğretmenlere problem kurma ve olasılık öğrenme alanına ilişkin hizmet içi seminerler veya çalıştaylar düzenlenerek bu eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it was aimed to examine the problem posing levels of middle school mathematics teachers, who have a great role in achieving the goals set in the curriculum, in the field of probability learning. Method: Case study, one of the qualitative research methods, was used in the a case study. The participants of the study consisted of 7 mathematics teachers working in public middle schools. The Problem Posing Test (PPT) developed by the researcher and a semi-structured interview form based on the participants' responses to the PPT were used as data collection tools. Problem Scoring Rubric (PSR) and descriptive analysis were used to analyze the data obtained. Findings: Middle school mathematics teachers were found to have deficiencies in many sub-dimensions of PPT in the problems they posed. The reasons for these deficiencies were determined as ignoring the conceptual meaning of probability, not remembering the topics in the field of probability learning, not paying attention to the plot and not paying attention to grammar rules. Conclusions: Considering the answers given to the semi-structured interview form, it was determined that most of the teachers knew the topics in the field of probability learning, but they had deficiencies in posing problems with these topics. It is thought that teachers' deficiencies in problem posing will cause difficulties in teaching problem posing skills to students. Therefore, these deficiencies should be overcome by organizing in-service seminars or workshops for teachers on problem posing and in the field of probability learning.