Cephelerde kullanılan şeffaf yapı (cam) malzemelerinin ısı yalıtımı açısından TS 825 hesap programında değerlendirilmesi: Elazığ Sahra Royal Sitesi örneği
Evaluaiton of transparent building (glass) materials used on facades in terms of thermal insulation in TS 825 calculation program: Elazığ Sahra Royal Site example
- Tez No: 875457
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Şeffaf cam malzeme, Enerji tasarrufu, Isı yalıtımı, TS 825, Energy saving, Thermal insulation, Transparent glass material, TS 825
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsan hayatı geçmişten günümüze gelişim göstermiştir. İlkçağdan günümüze kadar yaşam koşulları ve çevre şartları değişmiş bu koşullar değişip geliştikçe insan ihtiyacı doğrultusunda kullandığı malzemeler de gelişim göstermiştir. Yapılarda kullanılan geleneksel malzemeler yapılarda ısı yalıtımı açısından yeterli değildir. Bu yüzden yapılarda değişen iklim koşullarına, çevre şartlarına ayak uydurabilecek yenilikçi akıllı malzeme ihtiyacı doğmuştur. Buradan hareketle cephelerde ısı yalıtımı açısından enerji tasarrufu sağlayacak, farklı iklim koşulları için uygun“u değerine”sahip şeffaf (cam) malzemelerin kullanımı ile enerji tüketiminin azalacağı, enerji tasarrufu sağlanacağı varsayılmıştır. Bu tez çalışmasının amacı bir binanın cephesinde farklı“u değerine”sahip şeffaf (cam) malzemelerin kullanımı ile yapının ısı yalıtımı açısından enerji kaybını, yıllık ısıtma enerjisi ihtiyacını açığa çıkarmak ve böylece enerji tüketimi ve enerji tasarrufu açısıdan en elverişli malzemeyi belirlemektir. Çalışma küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte enerji tüketiminin büyük bir çoğunluğunu oluşturan yapı – inşaat sektöründe doğru malzeme seçimi ile azalan enerji kaynaklarını korumak ve alternatif enerji kaynakları üretmek ve sağlamak açısından önemlidir. Cephelerde kullanılan farklı şeffaf malzeme çeşitleri her iklim tipi için uyum sağlayamamakta, doğru ve etkin ısı yalıtımı için belirli parametrelere göre malzeme seçimi yapılması gerekmektedir. Tez kapsamında incelenen geleneksel ve akıllı şeffaf (cam) malzemelerin seçiminde“u değerleri”en önemli etkendir. Enerji tüketimi, ısı yalıtımı, ısıl konfor ve seçilen malzemelerin“u değerleri”arasında önemli bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Çalışma kapsamında cephelerde şeffaf (cam) malzemelerin ısı yalıtımı açısından değerlendirilmek üzere“u değerleri”belirli parametreler göz önünde bulundurularak TS 825 hesap programında hesaplanmıştır. Alan çalışması olarak 3. İklim bölgesi olarak tanımlanan Elazığ ilinde bulunan Sahra Royal Sitesi seçilmiştir. Yapının cephesinde kullanılan mevcut malzeme; geleneksel ve akıllı şeffaf malzeme kullanımı ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Human life has developed from past to present. From ancient times to the present day, living conditions and environmental conditions have changed and as these conditions have changed and developed, the materials used in line with human needs have also developed. Traditional materials used in buildings are not sufficient in terms of thermal insulation in buildings. Therefore, the need for innovative smart materials that can keep up with the changing climatic conditions and environmental conditions in buildings has arisen. From this point of view, it is assumed that energy consumption will be reduced and energy savings will be achieved with the use of transparent (glass) materials that will provide energy savings in terms of thermal insulation on facades and have suitable“u-values”for different climatic conditions. The aim of this thesis is to reveal the energy loss and annual heating energy requirement of the building in terms of thermal insulation by using transparent (glass) materials with different“u-values”on the facade of a building, and thus to determine the most favorable material in terms of energy consumption and energy saving. The study is important in terms of protecting the diminishing energy resources and producing and providing alternative energy resources with the right material selection in the building - construction sector, which accounts for the majority of energy consumption with global warming and climate change. Different types of transparent materials used in facades cannot adapt to every climate type, and material selection should be made according to certain parameters for correct and effective thermal insulation. The“u-values”are the most important factor in the selection of traditional and smart transparent (glass) materials examined in this thesis. It is thought that there is an important relationship between energy consumption, thermal insulation, thermal comfort and“u values”of the selected materials. Within the scope of the study,“u-values”were calculated in TS 825 calculation program by considering certain parameters in order to evaluate transparent (glass) materials in terms of thermal insulation. Sahra Royal Site located in Elazığ province, which is defined as the 3rd climate zone, was selected as the field study. The existing material used on the facade of the building was compared with the use of traditional and smart transparent materials.