Karahanlı, Gazneli ve Harezmşahlara göre Selçuklular
Seljuks according to the Karakhanids, Ghaznavids and Khwarezmshahs
- Tez No: 875520
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN GÖKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Selçuklular, Karahanlılar, Gazneliler, Harezmşahlar, Algı ve İmaj, Seljuks, Karakhanids, Ghaznavids, Khwarezmshahs, Perception and image
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Selçuklu Devleti, Türk tarihinde kurulmuş olan en büyük ikinci Türk-İslam Devletidir. Selçuklular, tarihte ilk olarak Oğuz Yabgu Devleti sınırları içerisinde görülmüşlerdir. Bölgedeki üstün askeri başarıları sayesinde ünlerini tüm Türkistan coğrafyası boyunca duyurmuşlardır. Cend'e göç ettikten sonra İslam dinini kabul ederek Müslümanlar içerisinde önemli bir nüfuz elde etmişlerdir. Selçuklular, uzun yıllar boyunca Karahanlılar ve Gazneliler arasında hayatta kalma mücadelesi vermişler; bölgede bölgeye göç etmek zorunda kalmışlardır. Karahanlılarına göre Selçuklular: Maveraünnehr topraklarını işgal eden, yerel halka zulmeden ve hiç kimseye itaat etmeyen düzenbazlar olarak adlandırılıyordu. Gaznelilere göre Selçuklular: korkak, köleler ordusu, yayılmacı siyaset izleyen, kendisi dışındaki milletlere zulmeden düşman bir kavim olarak adlandırılıyordu. Harezmşahlara göre Selçuklular; Doğunun ve Batının efendisi, Tanrı'nın insanlığa verdiği bir nimet olarak görülüyordu. Bu çalışmanın asıl amacı, Selçuklu hanedanlığının ve Selçuklu Türkmenlerinin, Karahanlı, Gazneli ve Harezmşahlılar tarafından nasıl görüldüğünü, nasıl adlandırıldığını, nasıl bir muameleye tabi tutulduğunu anlamak ve bilim dünyasına aktarmaktır.
Özet (Çeviri)
The Seljuk State is the second largest Turkish-Islamic State established in Turkish history. Seljuks were first seen in history within the borders of the Oghuz Yabgu State. Thanks to their superior military success in the region, they made their reputation known throughout the Turkestan geography. After migrating to Cend, they accepted Islam and gained significant influence among Muslims. The Seljuks struggled to survive among the Karakhanids and Ghaznavids for many years; They had to migrate to the region. According to the Karakhanids, the Seljuks were called deceivers who occupied the lands of Transoxiana, oppressed the local people and did not obey anyone. According to the Ghaznavids, the Seljuks were called: cowards, an army of slaves, an enemy tribe that followed expansionist policies and oppressed nations other than themselves. According to the Khwarezmshahs, the Seljuks; The lord of the East and the West was seen as God's blessing to humanity. The main purpose of this study is to understand how the Seljuk dynasty and Seljuk Turkmens were viewed, named, and treated by the Karakhanids, Ghaznavids and Khwarezmshahs, and to convey it to the scientific world.