Türk borçlar hukukunda bağışlamanın geri alınması
Revocation of donation in Turkish obligations law
  1. Tez No: 875533
  2. Yazar: GİZEM ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ HAYDAR YAĞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bağışlama, Bağışlama Sözleşmeleri, Geri Alma Hakkı, Bağışlamanın Geri Alınması, Donation, Donation Contracts, Right of Revocation, Revocation of Donation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Karşılık gözetmeden sadece bağışlayanın borç altına girdiği bağışlama sözleşmeleri, günlük hayatta belki de en çok uygulama alanı bulan sözleşmelerdendir. Bunun başlıca nedeni sosyal bir varlık olan insanın toplumda birçok durumda yardımlaşma ve minnet duygusuyla hareket etmesidir. Türk Borçlar Kanunu'nda da düzenlenen bağışlama sözleşmelerinin bağışlanan lehine ivazsız bir kazandırma sağlaması nedeniyle bağışlayanı koruyucu bazı haklar tanınmıştır. Zira Kanunda belirtilen sebeplerin gerçekleşmesiyle bağışlayanın tazminat sorumluluğu olmaksızın bağışlamasını geri alabilmesi mümkündür. Bağışlama sözleşmeleri Türk Borçlar Kanunu'nun 285-299. maddeleri arasında düzenlenmiş olmakla birlikte çalışma konumuz olan“Bağışlamanın Geri Alınması”295-297. maddeleri arasında ele alınmıştır. Bunlar dışında“Geri Alma”müessesesine yönelik diğer kanunlarda yer verilen sebeplere de çalışmamızda kısaca değinilmiştir. Araştırmamızın amacı; bağışlama sözleşmesini geri alma hakkı bağlamında incelemek ve hakkın kullanılmasıyla sözleşmenin tarafları ve üçüncü kişiler açısından hüküm ve sonuçlarını ortaya koymaya çalışmaktır. Çalışmamızda temel olarak bağışlamanın geri alınması hakkının sebepleri ve sonuçları; yerine getirilmiş bağışlamanın geri alınması hakkı ve bağışlama sözü vermenin geri alınması hakkı çerçevesinde incelenmiştir. Ancak konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bağışlama sözleşmesinin tanımına, özelliklerine ve unsurlarına da değinilmiş olup geri alma hakkı da genel olarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Donation agreements, in which only the donor is under obligation without any reciprocity, are perhaps one of the most regulated agreements in daily life. The main reason is the sense of solidarity and gratitude among people who are social beings and play an active role in society. The Turkish Code of Obligations also provides some protective rights for the donor due to the fact that donation agreements, which are also regulated under the Turkish Code of Obligations, provide a gratuitous gain in favor of the donor. That's why the realization of the facts regulated in the legislation, it is possible for the donor to revoke the donation without any responsibility for compensation. Although donation agreements are regulated between Articles 285-299 of the Turkish Code of Obligations, the subject of our study,“Revocation of Donation”, is regulated in Articles 295-297. Apart from these, the reasons for revocation, which are regulated in other laws, are also briefly mentioned. The purpose of our research is to examine the donation agreement in the context of the right of revocation and to reveal the consequences and effects of the exercise of the right for the parties and third parties. In our study, the reasons and consequences of the right to revoke a donation are analyzed within the framework of the right to revoke a fulfilled donation and the right to revoke a commitment to donate. However, to get a better the understanding of the subject, the definition, characteristics and elements of the donation contract are mentioned as well as the right of revocation is tried to be explained in general.