Üniversite öğrencilerinde fomo, netlessfobi ve aile bütünlük duygusu arasındaki ilişkinin incelenmesi: Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi örneği
An analysis of the relations between fomo, netlessphobia and the sense of family coherence in university students: The case of Istanbul Sabahattin Zaim University
- Tez No: 875557
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KARATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Davranışsal Bozukluklar, Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu, İnternetsiz Kalma Korkusu, Aile Bütünlük Duygusu, Sosyal Hizmet, Behavioral Disorders, Fear of Missing Out, Netlessphobia, Sense of Family Coherence, Social Work
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Teknolojinin gelişimi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte teknoloji kaynaklı yeni davranışsal bozukluklar türemiştir. Sosyal hizmet çerçevesinde teknolojinin bireyler üzerinde yarattığı bazı olumsuz etkileri değerlendiren bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin gelişmeleri kaçırma korkusu, internetsiz kalma korkusu ve aile bütünlük duyguları arasındaki ilişkilerin açıklanması amaçlanmıştır. Çalışmanın veri toplama araçları olarak“Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği”,“Fırat Netlessfobi Ölçeği”,“Aile Bütünlük Duygusu Ölçeği – Kısa Formu”kullanılmıştır. Bu kapsamda basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde öğrenim gören toplam 361 lisans öğrencisi ile nicel bir çalışma yürütülmüştür. Veriler IBM SPSS 26 programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların genel dağılımını görebilmek adına frekans analizi yapılmıştır. Verilerde normallik varsayımına uyulduğu için ve sosyodemografik değişkenler arasındaki farklılıkları belirleyebilmek amacıyla ikili karşılaştırmalarda T testi, ikiden fazla grupların karşılaştırmasında ise tek yönlü varyans analizi olan ANOVA kullanılmıştır. Farklılıkların anlamlı bulunması durumunda Hochberg'in GT2 testi uygulanmıştır. Ana değişkenlerin ve alt boyutlarının birbirleriyle olan ilişkilerini değerlendirebilmek için Pearson Korelasyon Testi yapılmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen bulgular üniversite öğrencilerinin internetsiz kalma korkusu ve gelişmeleri kaçırma korkusu arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir. Aile bütünlük duygularına bakıldığında ise internetsiz kalma korkusu ile aralarında negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. Araştırmada elde edilen bulguların literatür bağlamında tartışılmasının ardından internet kullanıcılarına, araştırmacılara, saha çalışanlarına ve politika yapıcılara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology and the widespread use of the internet, new technology-induced behavioral disorders have emerged. This study, which evaluates some of the adverse effects of technology on individuals within the social work framework, aims to explain the relationships between university students' fear of missing out, fear of being without the internet, and their feelings of family integrity.“Fear of Missing out Scale,”“Fırat Netlessphobia Scale,”and“Family Sense of Integrity Scale - Short Form”were used as data collection tools for the study. In this context, a quantitative study was conducted with 361 undergraduate students at Istanbul Sabahattin Zaim University using a simple random sampling method. Data were analyzed with the IBM SPSS 26 program. Frequency analysis was performed to see the general distribution of the participants. In order to comply with the assumption of normality in the data and to reveal the differences between sociodemographic variables, T-test was used for pairwise comparisons, and ANOVA was used for comparisons of more than two variable groups. Since the differences were significant, Hochberg's GT2 test was applied. Pearson Correlation Test was performed to evaluate the relationships between the main variables and their sub-dimensions. The findings obtained as a result of the study showed a positive relationship between university students' fear of being without the internet and their fear of missing developments. When looking at feelings of family integrity, it was seen that there was a negative relationship between them and the fear of being without the internet. After discussing the research findings in the context of the literature, various suggestions were made to internet users, researchers, field workers, and policymakers.