Ukraynalı ve Arap göçmenlere karşı Avrupa'nın tutumu: Almanya örneği
Europe's attitude towardsUkrainian and Arab immigrants: Germany
  1. Tez No: 875652
  2. Yazar: MERVE ÇOBAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELCEN ALTINBAŞ UMUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Ukraynalı Göçmenler, Arap Göçmenler, Germany, Ukrainian Immigrants, Arab Immigrants
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
2010 yılında Arap ülkelerinde başlayan Arap Baharı ve 2022 yılında başlayan Ukrayna-Rusya Savaşı ile birlikte dünya genelinde göç dalgası artmıştır. Ukraynalı göçmenlerin ve Arap göçmenlerin göç dalgasından Almanya etkilenmiştir. Neorealist teori çerçevesiyle bahsi geçen göçmen gruplar Almanya'nın çıkarları, menfaatleri ve güvenlik ekseninde karşılaştırılmıştır. Almanya'nın ekonomik, siyasi ve sosyal yapısı oldukça gelişmiştir. Bu sebeple iki kitlesel göç dalgası oldukça önemlidir. Uluslararası konjonktürün gelişmelerine ve iç politikasına göre Almanya'nın göç politikası değişkenlikler göstermiştir ve Almanya Ukraynalı göçmenlere ve Arap göçmenlere farklı politikalar yürütmüştür. Bu çalışmada, Almanya'nın Ukraynalı göçmenlere ve Arap göçmenlere yönelik tutumuna odaklanılmıştır. Bu çerçevede Almanya'nın göçmenlere karşı tutumu değerlendirilmiştir. Ayrıca, Almanya'daki Arap göçmenler ile Ukraynalı göçmenlere uygulanan politikaların benzerlikleri ve farklılıkları ile bunların tarihsel süreç içinde hukuki ve ekonomik yapısıyla birlikte ele alınmıştır. Bundan hareketle çalışmada BAMF'nın göç politikalarına ilişkin raporları karşılaştırmalı olarak analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The 2011 Arab Spring in Arab countries and the Ukraine – Russia War in 2022 led to an increase in migration worldwide. Germany has been affected by the migration wave of Ukrainian migrants and Arab migrants. Within the framework of neorealist theory, these migrant groups are compared on the axis of Germany's interests, interests and security. Germany has a highly developed economic, political and social structure. For this reason, the two waves of mass migration are very important. According to the developments of the international conjuncture and domestic politics, Germany's immigration policy has shown variations and Germany has implemented different policies towards Ukrainian immigrants and Arab immigrants. This study focuses on Germany's attitude towards Ukrainian immigrants and Arab immigrants. In this framework, Germany's attitude towards immigrants is evaluated. In addition, the similarities and differences of the policies applied to Arab immigrants and Ukrainian immigrants in Germany and their legal and economic structure in the historical process are discussed. From this point of view, the reports of BAMF on migration policies are analysed comparatively.