Antalya İli Honamlı Yörükleri ağzı
The dialect of Antalya Province Honamlı Yörüks
  1. Tez No: 875653
  2. Yazar: ÜNZÜLE ŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TALAT DİNAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Yörük, Honamlı, Ağız, Dil İncelemesi, Yörük, Honamlı, Dialect, Language Analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1252
Özet
Bu çalışmada Antalya ilinde yaşamını sürdüren Honamlı Yörüklerinin ağız özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Aksu, Döşemealtı, Manavgat ve Serik ilçelerinde ağız özelliklerini koruduğu düşünülen kaynak kişilerden derlemeler yapılmıştır. Derlenen malzemeler Türk Dil Kurumu tarafından tavsiye edilen“Ağız Araştırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon Alfabesi”ndeki sistem doğrultusunda yazıya geçirilmiştir. Giriş, ses bilgisi, bağlamsal sözlük ve gramatikal dizin bölümlerinden oluşan çalışmanın sonucunda Antalya ilinde yaşayan Honamlı Yörüklerinin ağız özellikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu yörük grubuna ait ayırt edici ağız özellikleri ortaya konulurken“Antalya ve Yöresi Ağızları”ile de yer yer karşılaştırmalara gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the dialect features of Honamlı Yörüks living in Antalya province were tried to be determined. In Aksu, Döşemealtı, Manavgat and Serik districts, compilations were made from resource persons who were thought to preserve dialectal features. The compiled materials were transcribed in accordance with the system in the“Phonetic Transcription Alphabet to be Used in Dialect Studies”recommended by the Turkish Language Association. As a result of the study consisting of introduction, phonology, contextual dictionary and grammatical index sections, the dialect features of Honamlı Yörüks living in Antalya province were tried to be revealed. In addition, while revealing the distinctive dialectal features of this nomadic group, comparisons with the“Dialects of Antalya and its Region”were made from time to time.