Gadamer'in felsefi hermeneutiğinde anlamada geleneğin işlevi
The function of tradition in understanding in Gadamer's philosophical hermeneutics
  1. Tez No: 875719
  2. Yazar: DERYA BAŞARAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM HALİL ÇETRES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Anlama, Gelenek, Hermeneutik, Önyargı, Ufuk, Yorum, Comprehension, Hermeneutics, Horizon, Interpretation, Prejudice, Tradition
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Hans-Georg Gadamer, eserlerinde geleneğin anlama üzerindeki etkilerini ve işlevini kendine has kavramlarıyla ele almakta ve bu konudaki görüşlerini dile getirmektedir. Bu çalışmanın amacı Gadamer'in felsefi hermeneutiğinde merkezi bir rolü olan anlama ve gelenek ilişkisini ortaya koymaktır. Giriş ve iki bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında araştırmanın konusu,sınırlılıkları, yöntemi, önemi ve literatür değerlendirmesine dair açıklamalar gösterilmeye çalışıldı. Tezin birinci bölümünde Gadamer'in felsefi hermeneutiğinin şekillenmesinde etkili olan hermeneutik görüşler ele alındı. Gadamer bu hermeneutik görüşlere eleştirel yaklaşmakta ve hermeneutiği ontolojik boyutta ele alan Heidegger'in yolunu takip etmektedir. Gadamer için anlama, insanın temel varlık tarzı olduğu için hermeneutik, yöntemsel bir biçimde ele alınamamaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde anlama ve gelenek ilişkisi bağlamında bazı temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Gadamer'e göre anlama, geleneğin ve gelenekten devralınan önyargıların eşliğinde mümkün hale gelmektedir. Bu nedenle anlama ve yorumlama etkinliğini gelenek şekillendirmektedir. Geleneğin anlama üzerindeki etkisi ise birbirini destekleyen“otorite”,“önyargı”,“zamansal uzaklık”,“etkili tarihsel bilinç”,“ufukların kaynaşması”,“soru-cevap diyalektiği”,“dil”ve“phronesis”gibi kavramlar yardımıyla anlaşılabilir hale gelmektedir. Sonuç bölümünde ise Gadamer'in, Schleiermacher ve Dilthey'in hermeneutik görüşlerini eleştirip ontolojik hermeneutiğin kurucusu olan Heidegger'in, varoluşsal hermeneutiği hakkındaki görüşleri üzerinden geliştirdiği gelenek kavramı ele alındı. Onun anlama ve gelenek ilişkisi çerçevesinde gelenek düşüncesini ortaya koyan önyargı, zamansal uzaklık, ufukların kaynaşması, soru-cevap diyalektiği, dil ve phronesis kavramları incelendi. Buna göre Gadamer'in, anlama ve yorumlama etkinliğinde insanı tarihsel bağlamından soyutlamadan geleneği vurguladığı sonucu çıkarılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In his works, Hans-Georg Gadamer discusses the effects and function of tradition on comprehension in his own conceptions and expresses his views on this issue. The aim of this study is to reveal the relationship between comprehension and tradition which plays a central role in Hans-Georg Gadamer's philosophical hermeneutics.In the introduction part of this study, which consists of an introduction and two chapters, explanations on the subject, limitations, method, importance and literature review were tried to be shown. In the first part of the thesis, the hermeneutical views which are effective in shaping Hans- Georg Gadamer's philosophical hermeneutics were discussed. Gadamer is critical of these hermeneutical views and follows Heidegger's way of addressing hermeneutics on the ontological level. For Gadamer, comprehension cannot be handled in a hermeneutical, methodical way since it is a basic feature of human beings.In the second part of our study, some basic concepts were discussed in the context of the relationship between comprehension and tradition. According to Gadamer, comprehension is made possible by tradition and prejudices inherited from tradition. Therefore, tradition is shaping the effectiveness of comprehension and interpretation. The effect of tradition on comprehension becomes comprehensible with the help of concepts such as supporting authority, prejudice, temporal distance, effective historical consciousness, fusion of horizons, question-answer dialectics, language and phronesis.In the conclusion part, the concept of tradition, which Gadamer criticizes Schleiermacher and Dilthey's hermeneutic views and developed through Heidegger's views on existential hermeneutics, who is the founder of ontological hermeneutics, is discussed. Within the framework of his relationship between understanding and tradition, the concepts of prejudice, temporal distance, fusion of horizons, question-answer dialectic, language and phronesis that reveal his idea of tradition were analyzed. According to this, it is concluded that Gadamer emphasizes tradition without abstracting people from their historical context in the activity of understanding and interpretation.