Cemşit Destanı (Ses bilgisi-transkripsiyon-metin)
The Epic of Cemşit (Phonics-transcription-text)
- Tez No: 875768
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Destan, Kazak destanları, ses bilgisi, ses olayları, Epic, Kazakh epics, phonetics, edge effect
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 552
Özet
Kazak Türklerine ait olan destanlar, sözlü edebiyat geleneğinin önemli bir parçasıdır ve bu tür edebiyat içinde hem nitelik hem de nicelik açısından zengin bir tür olarak gelişmiştir. Bu destanlarda, halk arasından çıkan kahramanların serüvenleri, Kazakların diğer Türk boylarıyla ve farklı milletlerle olan mücadeleleri, çeşitli aşk hikayeleri, halkın belleğinde yer etmiş tarihi olaylar ve doğa olayları gibi çeşitli konular işlenmiştir. Doğu edebiyatına has kıssa ve destanlar, Kazakların folklor ve edebiyat hazinesinde büyük yer alan, kendine has edebî nitelikleri olan kültürel değerlerdir. Bu destanlar, konuşma dilinden yazıya aktarıldıkları için Kazak Türkçesinin temel söz varlığını içerirler. Bu metinlerin ses yapısı günümüzdeki dilin temelini oluşturur. Destandaki kelimelerin ses yapısını incelediğimizde günümüze değin nasıl değişimlerin ortaya çıktığı açık şekilde görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The epics of Kazakh Turks are an important part of the tradition of oral literary and have improved as a rich genre in terms of both quality and quantity. In these epics, various topics such as the adventures of heroes emerging from among the people, the struggles of Kazakhs with other Turkic tribes and different nations, various love stories, historical events that have taken place in the memory of the people and acts of god are covered. The parables and epics unique to Eastern literature are cultural values that have a large place in the folklore and literary treasury of Kazakhs and have their own literary qualities. As transferred from spoken to written language, these epics contain the basic vocabulary of Kazakh Turkish. The sound structure of these texts forms the basis of today's language. When we examine the sound structure of the words in the epic, it is clearly seen how changes have occurred until today.