Li gorî teoriya queer û femînîzmê zayenda civakî di destana Memê Alan de
Feminizm ve queer teoriye göre Memê Alan destanındatoplumsal cinsiyet
- Tez No: 585717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Queer, Feminizm, Destan, Memê Alan, Toplumsal Cinsiyet, Cinsiyet, Fallus, Çokaşklılık, Dil, LGBTTI, Queer, Feminism, Epic, Memê Alan, Gender, Sex, Fallus, Much Love, Language, LGBTTI
- Yıl: 2019
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Destan kültürün geçmişi hakkında bilgi verir; her ne kadar destanlarda değişim olmuşsa da, toplumsal yaşam hakkında kültürel-tarihi bilgi öğrenilir. Ataerkil-hetero kültür, dualizm vasıtasıyla iktidarını ötekiler üzerinde bir çeşit şiddet biçimiyle cinsiyet ve toplumsal cinsiyete göre sürdürmektedir. Bu da ekonomik, toplumsal, siyasi ve hukuki gibi alanlarda haksızlıkları beraberinde getirmektedir. Her iktidarın yolu, daha doğrusu en büyük güç yani fallus sahibi olmak peniste kendini göstermektedir. Bu çalışmada Memê Alan destanı feminizm ve queer teoriye göre toplumsal cinsiyet cinsiyet, kimlik, dil, kültür, mekan, ölüm, arzu, haz, duygu, kürt ve heteroseksuel matrise göre analiz edildi. Heteroseksuel ve homosekseksuel tema ve karekterler bazı verilere göre gösterildi. Bununla queer yaşamın varlığı arandı. Tez feminizm, queer ve Memê Alan destanı analizi bölümlerinden oluşarak ve feminizm, feminist yaklaşımlar, feminist eleştiri, queer, kimlik, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet rolleri, cinsel yönelim, kültür, dil, heteronormativ sistem, kürt ve queer eleştiri konularına göre yapıldı. Analiz değişken cinsel deneyimleri, ki toplum kültür değerleriyle kendini bundan güya uzak tutuyormuş, gözler önüne sermek maksadıyla yapıldı. Halk hikayelerinin kurgulanmasında hetero-ataerkil düşünce kutsanarak ve kültür yoluyla kendini meşrulaştırarak ve böylece homoerotik duygular kültür değerleriyle gizlenilmektedir. Ama bu homoerotik duygular karakterler yoluyla tespit edilebilir. Ulusların destanı ataerkil değerler üzerine kendini inşa ederek ve böylece kendi gerçek arzularını saklamaya çalışmaktadırlar. Bundan dolayı telafuz heteroseksuel duygu ve iktidara göre biçim alır. Aile heteroseksuel matrisle inşa olur ve bundan dolayı ulusların sözlü anlatım ve destanlarında her zaman kültürel değerlerin sansürü kendini göstermiştir. Böylece çokaşklılık ve homoseksuel yaşam heteroseksuel aşk altında gizlenilmektedir.
Özet (Çeviri)
The epic gives information about the past of culture: although epics have changed, cultural-historical knowledge is learned about social life. Patriarchal-heterogeneous culture maintains its power by dualism in a form of violence over others in terms of gender and gender. This brings about injustices in areas such as economic, social, political and legal. The path of each power, or rather the greatest power, the phallus, manifests itself in the penis. In this study, Memê Alan epic was analyzed according to gender, identity, language, culture, space, death, desire, pleasure, emotion, kurdish and heterosexual matrix according to feminism and queer theory. Heterosexual and homosexual themes and characters were shown according to some data. With this, the existence of queer life was sought. The thesis consists of sections of feminism, queer and Memê Alan epic analysis and feminism, feminist approaches, feminist criticism, queer, identity, gender, gender, gender roles, sexual orientation, culture, language, heteronormativ system, kurd and queer criticism. The analysis was conducted to expose the variable sexual experiences, which society supposedly kept itself out of its cultural values. In the construction of folk tales, the hetero-patriarchal thought is blessed and legitimized by means of culture and thus homoerotic feelings are hidden by cultural values. But these homoerotic feelings can be detected through characters. The epic of nations try to build on patriarchal values and thus hide their true desires. Therefore, pronoun is shaped according to heterosexual matrix and therefore the censorship of cultural values has always been manifested in the oral narratives and epics of nations. Thus, transcendence and homosexual life are hidden under heterosexual love.