Iranian soft power in Iraq after 2003
İran'ın Irak'taki yumuşak gücü
  1. Tez No: 875787
  2. Yazar: OSAMAH ABDULHAKEEM AMER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Soft Power, Iran, Iraq, Iranian tools, Shiites
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma İran'ın Irak'taki yumuşak gücünü ve bunun yarattığı etkiyi araştırmaktadır. Özellikle ülkede önemli etkiye sahip olan Arap Şii çoğunluğa odaklanmakla birlikte ana odak noktası, Saddam Hüseyin yönetiminin Amerikan güçleri tarafından yıkılışı ve Irak'ın 2003 sonrası dönemidir. Çalışmanın giriş bölümünde 2003 sonrası Irak'a kısa bir genel bakış yapılmakta ve 2006'daki Şii-Sünni mezhep çatışması, IŞİD'in ortaya çıkışı ve İran'ın özellikle yumuşak gücünün stratejik kullanımı yoluyla daha sonraki etkisi gibi önemli olaylar vurgulanmaktadır. Ayrıca çalışma, gücün çeşitli biçimlerine (yumuşak, sert ve akıllı) özel olarak odaklanarak güç kavramı ve realist kuram üzerinde duracaktır. Bu çalışmanın en onemli odağı, İran'ın iktidardaki ideolojisi olan Velayeti Fakih'in etkisi, Irak'taki İran'a sadık politikacılar ve partilerin etkisi, medya, kültür, eğitim ve gerici eğilimlerin teşviki gibi unsurları kapsayan İran'ın yumuşak güç araçlarıdır. Çalışma, İran'a karşı öfke besleyen, onun yumuşak gücünü ve diğer tüm nüfuz biçimlerini reddeden Iraklı Şiilerin duygularının ardındaki nedenleri de ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca Şii havza medreseleri ile Irak'taki Şiiler arasındaki farklarını Kum ve İran ekolleri üzerinden karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler Irak, İran, Yumuşak Güç, İran araçları, Şiiler
Özet (Çeviri)
This study delves into Iranian soft power in Iraq and the impact it wields. It focuses on the Arab Shiite majority in particular, who holds significant influence in the country. The primary focus of this study lies in the post-2003 era of Iraq, which marks the fall of Saddam Hussein's Government at the hands of US forces. The introduction of the study provides a brief overview of Iraq after 2003, highlighting pivotal events such as the Sunni-Shiite sectarian war in 2006, the emergence of ISIS, and the subsequent influence of Iran, particularly through the strategic use of soft power. Further, the study will elaborate on the Concept and Theoretical framework of power and realism with a specific focus on the various forms of power (soft, hard, and smart). The greatest focus of this study is on Iran's soft power tools encompassing elements such as Iran's ideology, the influence of the jurists, politicians, and parties loyal to Iran, media, culture, education, and the promotion of regressive tendencies. The study will explore the reasons behind the sentiments of Iraqi Shiites who harbor resentment towards Iran, rejecting its soft power, along with all other forms of influence. It additionally seeks to understand the differences between the religious seminary and the Shiites of Iraq as compared to their counterparts in Qom and Iran. In the conclusion, recommendations for Iraqi Shiites were briefly presented.