Perceived maternal narcissism and cluster B personality patterns in the schema therapy model
Anneden algılanan narsisizm ve şema terapi modelinde B kümesi kişilik örüntüleri
  1. Tez No: 875792
  2. Yazar: PINAR AYÇA ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ÜZÜMCÜ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anne narsisizmi, B kümesi kişilik örüntüleri, erken dönem uyumsuz şemalar, şema alanları, şema terapi, Maternal narcissism, cluster B personality patterns, early maladaptive schemas, schema domains, schema therapy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Anneden algılanan narsisizm, bireyin annesinde algıladığı narsistik özellikler ve davranışlar olarak tanımlanabilir. Bu çalışmanın temel amacı, anneden algılanan narsisizm (AAN) ile B kümesi kişilik örüntüleri arasındaki ilişkide erken dönem uyumsuz şema alanlarının aracı rolünü incelemektir. Örneklem, 18-60 yaş aralığında 556 katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılar, Anneden Algılanan Narsisistik Özellikler Ölçeği (AANÖ), Young Şema Ölçeği-Kısa Form 3 (YŞÖ-KF3) ve Kişilik İnanç Ölçeği-Kısa Türkçe Formu (KİÖ-KTF) içeren bir çevrimiçi anket seti doldurmuştur. Bulgular, AAN'nin erken dönem uyumsuz şema alanları ve B kümesi kişilik örüntüleri ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, aracılık analizleri, AAN ile antisosyal kişilik örüntüleri arasındaki ilişkide kopukluk, zedelenmiş sınırlar, ve yüksek standartlar şema alanlarının aracı rol oynadığını ortaya koymuştur. Borderline kişilik örüntülerinde, kopukluk ve zedelenmiş otonomi ilişkiye aracılık etmiştir. Histrionik kişilik örüntüleri ile AAN arasındaki ilişkiye zedelenmiş otonomi, zedelenmiş sınırlar, diğerleri yönelimlilik ve yüksek standartlar aracılık ederken; narsisistik kişilik örüntüleri ile AAN arasındaki ilişkiye kopukluk, zedelenmiş sınırlar, diğerleri yönelimlilik ve yüksek standartlar aracılık etmiştir. Sonuçlar, erken dönem uyumsuz şema alanlarının ele alınmasının, anne narsisizminin kişilik gelişimi üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletmede kritik olabileceğini göstermektedir. Bu, şema terapisi kapsamında erken dönem uyumsuz şema alanlarını hedef almanın, anne narsisizminden etkilenen B kümesi kişilik örüntülerine sahip bireylerin tedavisinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Perceived maternal narcissism can be defined as the narcissistic traits and behaviors that an individual perceives in their mother. The main goal of the present study is to examine the mediating role of early maladaptive schema (EMS) domains in the relationship between perceived maternal narcissism (PMN) and cluster B personality patterns. The sample comprised 556 participants aged 18-60. Participants completed an online questionnaire set that included the Perceived Maternal Narcissistic Characteristics Scale (PMNS), the Young Schema Questionnaire-Short Form 3 (YSQ-SF3), and the Personality Belief Questionnaire- Short Turkish Form (PBQ-STF). The findings indicated that PMN is significantly related to EMS domains and cluster B personality patterns. Furthermore, mediation analyses demonstrated that disconnection, impaired limits, and unrelenting standards mediated the relationship between PMN and antisocial personality patterns. In the case of borderline personality patterns, disconnection and impaired autonomy mediated the relationship. Impaired autonomy, impaired limits, other-directedness, and unrelenting standards mediated the relationship between PMN and histrionic personality patterns, while disconnection, impaired limits, other-directedness, and unrelenting standards mediated the relationship between PMN and narcissistic personality patterns. The results indicate that addressing EMSs can be crucial in alleviating the negative effects of maternal narcissism on personality development. This suggests that schema therapy, by targeting these EMS domains, may be effective in treating individuals with cluster B personality patterns influenced by maternal narcissism.