Öğretmen algılarına göre örgütsel toksisitenin örgütsel çeviklik ve örgütsel yalnızlık üzerindeki rolü
The role of organizational toxicity on organizational agility and organizational loneliness according to teachers' perceptions
- Tez No: 876028
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel toksisite, Örgütsel Çeviklik, Örgütsel Yalnızlık, Organizational toxicity, Organizational Agility, Organizational Loneliness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırma resmi ilkokul ve ortaokullarda çalışmakta olan öğretmenlerin örgütsel toksisite algılarının, örgütsel çeviklik ve örgütsel yalnızlık üzerindeki rolünü belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Rize ili Merkez ilçede bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı ilkokul ve ortaokullarda görev yapmakta olan 296 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin örgütsel çeviklik algıları, örgütsel toksisite ve örgütsel yalnızlığa göre daha yüksek çıkmıştır. Lisansüstü eğitim almış öğretmenlerin örgütsel toksisite ve örgütsel yanlızlık algıları, lisans eğitimi almış öğretmenlere göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Örgütsel çeviklik bağlamında bunun tam dersi duruma ulaşılmıştır. Sınıf öğretmenleri ve branş öğretmenleri arasında örgütsel toksisite, örgütsel çeviklik ve örgütsel yalnızlık algıları anlamlı farklılıklar göstermektedir. Örgütsel toksisite ile örgütsel çeviklik arasında negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunmaktadır. Öte yandan, örgütsel toksisite ile örgütsel yalnızlık arasında pozitif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Örgütsel çeviklik ile örgütsel yalnızlık arasındaki ilişki ise negatif yönlü ve orta düzeyde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the role of organizational toxicity perceptions of teachers working in public primary and secondary schools on organizational agility and organizational loneliness. The sample of the research consists of 296 teachers working in primary and secondary schools affiliated with the Ministry of National Education in the central district of Rize province. Relational screening model was used in the research. According to the findings; Teachers' perceptions of organizational agility were higher than organizational toxicity and organizational loneliness. The organizational toxicity and organizational loneliness perceptions of teachers with graduate education were found to be significantly higher than those of teachers with undergraduate education. In the context of organizational agility, the full lesson of this has been reached. Perceptions of organizational toxicity, organizational agility and organizational loneliness show significant differences between classroom teachers and branch teachers. There is a negative and moderate relationship between organizational toxicity and organizational agility. On the other hand, a positive and moderate relationship was determined between organizational toxicity and organizational loneliness. The relationship between organizational agility and organizational loneliness was found to be negative and at a medium level.