Impact of clan dynamics on leadership styles and organizational effectiveness in Somali organizations
Somali örgütlerinde klan dinamiklerinin liderlik tarzları ve örgütsel etkinliği üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 876093
  2. Yazar: SALMO ALI JAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ'ler), Liderlik, Babacan Liderlik, Klan dinamikleri, Örgütsel Etkililik, Small medium enterprise (SME's), Leadership, Paternalistic Leadership, Clan Dynamics, Organizational Effectiveness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İktisadı ve İşletme Anabilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çalışma, Somali'deki klan dinamiklerini araştırmak amacıyla yapıldı çünkü bu çalışma, babacan liderliğin ve klan dinamiklerinin Somali küçük ve orta ölçekli işletmelerinin (KOİ'lerin) organizasyonel etkililiği üzerindeki etkisini aydınlatmaktadır.Literatür, babacan liderlik tarzının beş belirleyicisini öne sürmektedir; yani aile ortamı, daha yakın ve kişisel ilişkiler, çalışanların iş dışı yaşamları, çalışan sadakati ve statü hiyerarşisi. Babacan liderlik ve klan dinamiklerinin örgütsel etkililik üzerindeki ilişkisini araştırmak için nicel araştırma yöntemleri kullanılarak altı hipotez (H1, H2, H3, H4, H5 ve H6) test edilmiştir. Somali'deki çeşitli KOBİ'lerden rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak çalışanlardan elde edilen birincil veriler ile n=200 örnekleme yöntemiyle seçilmiş kişilerden anketler doldurularak birincil veri toplanmıştır. Anketlerden elde edilen birincil veri, İstatistiksel Paket Sosyal Bilimler (SPSS) kullanılarak analiz edilmiş; faktör analizi yapılmış, Pearson iki yönlü korelasyon, çoklu regresyon analizi önerilen araştırma hipotezlerini test etmek için kullanılmıştır. Hipotez, Somali'deki KOBİ'lerin örgütsel etkililiği ile aile ortamı, sadakat beklentisi, statü hiyerarşisi ve klan dinamiklerinin anlamlı istatistiksel ilişkisi olduğunu gösteren çoklu regresyon kullanılarak test edilmiştir. Çalışmanın bulguları, babacan liderliğin ve klan dinamiklerinin temel dinamiklerini uygulayarak liderlik ve İK'nın etkililiğini artırmak için liderliğe önemli etkiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The study was conducted to investigate the clan dynamics in Somalia as this study sheds light into the impact of paternalistic leadership and clan dynamics on organizational effectiveness of Somali small medium enterprise (SME's). Literature suggests five determinants of paternalistic leadership style i.e. family environment, closer and personal relationship, employee's non-work lives, employee loyalty and status hierarchy. Six hypotheses (H1, H2, H3, H4, H5 and H6) have been tested to investigate the relationship of paternalistic leadership and clan dynamics on organizational effectiveness using quantitative research methods. Primary data has been gathered from employees from various SME's in Somalia using random sampling method where sample of n=200 were selected to fill the questionnaires. Primary data gathered from questionnaire was analyzed using Statistical Package for social sciences (SPSS) where factor analysis, Pearson two tailed correlation, multiple regression analysis was used to test the proposed research hypothesis. Hypothesis has been tested using multiple regression with shows that family atmosphere, loyalty expectancy, status hierarchy, and clan dynamics have significant statistical relationship with organizational effectiveness of SME's in Somalia. Findings of the study poses significant implications on leadership and HR to enhance effectiveness by practicing key dynamics of paternalistic leadership and clan dynamics.