Kök aile ile ilişkilerin ürettiğiaile içi gerilimler: İpekyolu örneği
İpek yolu example, i̇llustrates the domestic tensions resulting from relationships with the root family
  1. Tez No: 876110
  2. Yazar: ZEYNEP ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF. MUSA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Van, İpekyolu, aile içi gerilim, kentleşme, kök aile, Van, İpek Yolu, root family, urbanization, tension within the home
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Kök Aile İle İlişkilerin Ürettiği Aile İçi Gerilimler: İpekyolu Örneği Toplumların devamlılığını sürdürebilmelerinde ve kültürel kodların aktarılmasında ailenin önemli bir rolü vardır. Aile kurmanın ilk adımı eş seçimi ve evlilik kararı ile başlamaktadır. Bu kararların alınmasında ve kurulan aile kurumunun devamı sürecinde bireylerin kök aileleri başat rol oynamaktadır. Aile içi gerilimler, bireyler arasındaki çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir ve ailenin temel yapı taşlarından biri olan kök aile ile olan ilişkilerin bu gerilimlerde nasıl bir rol oynadığı henüz yeterince araştırılmamış bir alan olarak karşımızda durmaktadır. Kentleşme sürecinde geleneksel değerlerin bireylerin aile içi dinamikleri üzerindeki etkileri, hem kültürel geçiş teorileri hem de aile sistem teorileri açısından önemlidir. Geleneksel ve modern kodların bir arada var olduğu, kök ailelerin hala bireylerin hayatlarında etkili olduğu ve aynı zamanda kent kültürüne geçişte geleneğin nasıl bir gerilim yarattığını saptayabilmek için Van'da en yoğun kentleşmenin yaşandığı İpekyolu bölgesi bu araştırma için uygun bir örnek teşkil etmektedir. Araştırmada İpekyolu'nda ikamet eden evli çiftlerin kök aile ile ilişkilerin ürettiği aile içi gerilimler ele alınmaktadır. Araştırmanın odak noktasını kök ailenin rolü, toplumsal yapının bu süreçteki etkisi ve bireyin öznel tercihleri ile toplumsal beklentiler arasındaki karmaşık ilişkiler oluşturmaktadır. Nitel araştırma yöntemiyle sahadan elde edilen veriler ışığında, geleneksel normlar ile kent kültürünün çatıştığı noktalarda aile içi gerilimlerin nasıl arttığı ve bu gerilimlerin bireyler üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Araştırma, bu gerilimlerin altında yatan faktörleri ve modernizasyon sürecinde geleneksel değerlerin değişim ve uyum sürecini gözlemleyerek, bu değişimlerin aile içi dinamikler üzerindeki etkilerini tartışmıştır. Çalışmada geleneksel normlar ile kent kültürünün çatıştığı noktalarda aile içi gerilimlerin daha da arttığını göstermiştir. Aynı zamanda kentleşme sürecinin, geleneksel normlar ile modern yaşam tarzı arasında evliliğin özellikle ilk aşamalarında bir gerilime neden olurken evliliğin ilerleyen dönemlerinde gerilim azalmaya başladığı tespit edilmiştir. Böylece sosyal uyumlanmanın yaşanmakta olduğunu, toplumsal yapının değişip dönüştüğünü devingen bir yapıda olduğunu göstermektedir. Araştırmanın aile içi ilişkilerin güçlendirilmesi ve aile içi gerilimlerin yönetilmesi konularında literatüre katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
İpek Yolu Example, İllustrates The Domestic Tensions Resulting From Relationships With The Root Family Families have a crucial role in passing down cultural norms and ensuring the continuity of societies. Choosing a partner and deciding to be married is the first step towards starting a family. In order to make these choices and keep the existing family institution in place, individuals' root families are crucial. Intra-family conflicts can result from a variety of interpersonal circumstances, and it is yet unclear how interactions with the root family one of the fundamental components of the family affect these conflicts. Both family system theories and theories of cultural transition emphasize the significance of how traditional beliefs affect people's family dynamics as they become more urbanized. The coexistence of traditional and modern codes, the continued importance of root families in people's lives, and the tensions that tradition causes in the face of urbanization are all remarkable. Van's İpek Yolu region, which has seen the greatest urbanization, is an appropriate case study for this study. The study focuses on the intricate relationships between a person's subjective choices and societal expectations, the function of the root family, and the impact of the social structure on this process. The process of change and adaptation of traditional values in the modernization process was observed, and the effects of these tensions on individuals were analyzed. Using the qualitative research method, it was examined how family conflicts intensify at the intersections of traditional norms and urban culture. It also examined the factors that underlie these conflicts and the effects these tensions have on individuals. talked about how it affects dynamics. The study showed that when traditional values and urban culture clashed, there was an increase in domestic tensions. In addition, while the urbanization process led to conflict between modern lives and customs, particularly in the early years of marriage, the tension started to lessen as marriages progressed. As a result, it demonstrates the process of social adaptation as well as the dynamic nature of the social structure's transformation and change. The study has considerably added to the body of knowledge on resolving conflicts wihhin the family and fostering stronger family ties.