Investigation of cyber-crime awareness: A research in Baku
Siber suç farkındalığının incelenmesi: Bakü'de bir araştırma
  1. Tez No: 876180
  2. Yazar: JAVID MEHDI BAYLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NACİ ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: soruşturma, siber suç, farkındalık, araştırma, Bakü, investigation, cyber-crime, awareness, research, Baku
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siber Güvenlik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siber Güvenlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışma, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde ikamet eden kişilerin siber suçlara ilişkin bilgi ve anlayış düzeylerini ve bunun hukuki sonuçlarını araştırmaktadır. Araştırma, şehirdeki çeşitli demografik gruplarda siber suçlara ilişkin anlayış ve bakış açılarını ve bunlarla ilişkili yasal sonuçları değerlendirmeyi amaçlıyor. Araştırma, teorik bir temel sağlamak amacıyla kimlik avı, bilgisayar korsanlığı ve kimlik hırsızlığı da dahil olmak üzere birçok siber suç türünü araştırmak için mevcut literatürün kapsamlı bir incelemesinden yararlanıyor. Çalışma, demografik soruları ve siber suçların ve yasal unsurların anlaşılmasına ilişkin özel sorguları içeren standartlaştırılmış bir anket kullanan bir anket yaklaşımını kullanmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler, siber suç yasalarını ve cezalarını anlamadaki eğilimleri, bilgi düzeylerini ve olası eksiklikleri tespit etmek için inceleniyor. Ankette internet güvenliğinin önemi, belirli siber suçlara aşinalık ve siber suç faaliyetlerinin hukuki sonuçlarına ilişkin bakış açıları hakkında sorular yer alıyor. Ayrıca, belirli siber suçların hukuki sonuçlarını ve bu eylemlerin takibinde karşılaşılan zorlukları incelemek için hipotezler oluşturulmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, Bakü'de siber suç farkındalığı ve kanun yaptırımına ilişkin mevcut anlayışı geliştirmektedir. Bulgulardan elde edilen öneriler, siber suçlarla başarılı bir şekilde mücadele etmek için kamu eğitimini ve uygulama tekniklerini iyileştirmeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşmenin artan eğilimi ve dünya çapında artan siber suç riski göz önüne alındığında bu çalışma hayati önem taşıyor.
Özet (Çeviri)
This study investigates the level of knowledge and understanding of cybercrime and its legal consequences among persons residing in Baku, Azerbaijan. The research seeks to evaluate the understanding and perspectives of cybercrimes and their associated legal ramifications across various demographic cohorts within the city. The research utilizes a thorough examination of existing literature to investigate many forms of cybercrimes, including phishing, hacking, and identity theft, in order to provide a theoretical foundation. The study utilizes a survey approach, using a standardized questionnaire that includes demographic questions and specialized queries on understanding of cybercrime and legal elements. The obtained data from the respondents is examined to ascertain trends, levels of knowledge, and probable deficiencies in comprehending cybercrime laws and punishments. The poll includes inquiries on the significance of internet security, familiarity with particular cybercrimes, and perspectives on the legal ramifications of cybercriminal activity. In addition, hypotheses are created to examine the legal consequences of certain cybercrimes and the difficulties involved in pursuing these acts. This study's results enhance the current understanding of cybercrime awareness and law enforcement in Baku. The recommendations derived from the findings are intended to improve public education and enforcement techniques in order to successfully fight cybercrimes. This study is essential given the rising trend of digitization and the escalating risk of cybercrimes on a worldwide scale.