Türk kamu yönetiminde dijitalleşme ve hukuki boyutu
Digitalization and its legal dimension in Turkish public administration
  1. Tez No: 977126
  2. Yazar: DÜRDANE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA LAMBA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Kamu Yönetimi, Bilişim Suçları, e-Devlet, Veri Güvenliği, Kişisel Verilerin Korunması, Digitalization, Public Administration, Cybercrimes, e-Government, Data Security, Personal Data Protection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde dijitalleşme, kamu yönetiminde etkinlik, şeffaflık ve erişilebilirliği artırırken, beraberinde bilişim suçları ve veri güvenliği gibi yeni riskleri de gündeme getirmiştir. Türkiye'de kamu hizmetlerinin dijital dönüşümü, e-Devlet uygulamaları ve bilgi teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla hız kazanmış, kamu yönetiminde iş süreçlerinin modernizasyonu önemli bir gündem maddesi hâline gelmiştir. Dolayısıyla, dijitalleşmenin hukuki boyutunu anlamak hem kamu hizmetlerinin etkin yürütülmesi hem de vatandaş haklarının korunması açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, dijitalleşmenin hukuki boyutu, mevzuat incelemesi ve örnek yargı kararları üzerinden içerik analizi yöntemi kullanılarak ele alınmıştır. Araştırmada, Türk Ceza Kanunu'nun bilişim suçlarına ilişkin maddeleri ile Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere ilgili diğer yasal düzenlemeler değerlendirilmiştir. Özellikle Türk Ceza Kanunu'nun Topluma Karşı Suçlar başlıklı Üçüncü kısmının, Bilişim Alanında Suçlar başlıklı Onuncu Bölümünde yer alan 243 ila 246. maddeler detaylı olarak incelenmiş, içerik analizi yöntemiyle mevcut düzenlemelerin kapsamı, eksiklikleri ve uygulanabilirliği tespit edilmiştir. Araştırmanın bulguları, mevcut mevzuatın bilişim suçlarına karşı önemli bir çerçeve sağlamakla birlikte, teknolojik gelişmeler karşısında yetersiz kaldığını göstermektedir. Yapay zeka, nesnelerin interneti ve blok zinciri gibi yeni teknolojilerle birlikte ortaya çıkan suç türleri için mevcut düzenlemelerin güncellenmesi gerekmektedir. Ayrıca, bilişim suçlarının soruşturulması ve kovuşturulmasında teknik bilgi gereksinimi, delil toplama güçlükleri ve uluslararası işbirliğinin sınırlılığı etkin mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Çalışma, hukuki düzenlemelerin sürekli yenilenmesi, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi, toplumsal bilinçlendirme ve uluslararası işbirliğinin artırılmasının önemini vurgulamaktadır. Türkiye'nin dijital dönüşüm sürecinde bilişim suçlarıyla etkili mücadele edebilmesi için bütüncül, sürdürülebilir ve hukuka uygun stratejilere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, dijitalleşmenin kamu yönetiminde daha etkin ve hukuka uygun şekilde uygulanabilmesi için mevzuatın sürekli güncellenmesi, teknik uzmanlık ve kurumsal altyapının güçlendirilmesi, vatandaşların bilinçlendirilmesi ve uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesi gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, digitalization enhances efficiency, transparency, and accessibility in public administration, while also bringing new risks such as cybercrimes and data security concerns. The digital transformation of public services in Türkiye has accelerated with the expansion of e-Government applications and information technologies, making the modernization of administrative processes a significant agenda item. Therefore, understanding the legal dimension of digitalization is critically important for both the effective delivery of public services and the protection of citizens' rights. In this study, the legal dimension of digitalization is examined through content analysis based on a review of relevant legislation and sample judicial decisions. The research evaluates the provisions of the Turkish Penal Code concerning cybercrimes, as well as the Law on the Protection of Personal Data and other related regulations. In particular, Articles 243 to 246 of the Tenth Section titled“Crimes in the Field of Informatics,”located in the Third Part of the Code under“Crimes Against Society,”are examined in detail. Through content analysis, the scope, shortcomings, and applicability of the current regulations are identified. The findings of the study reveal that although the existing legislation provides an important framework for combating cybercrimes, it remains insufficient in the face of technological advancements. With emerging technologies such as artificial intelligence, the Internet of Things, and blockchain, new types of crimes have appeared, requiring updates to current regulations. Additionally, challenges such as the need for technical expertise, difficulties in collecting evidence, and limited international cooperation hinder effective investigation and prosecution of cybercrimes. The study emphasizes the importance of continuously updating legal regulations, strengthening institutional capacity, raising public awareness, and enhancing international cooperation. It concludes that Türkiye needs holistic, sustainable, and legally compliant strategies to effectively combat cybercrimes during its digital transformation process. Furthermore, it finds that for digitalization to be implemented more effectively and lawfully in public administration, continuous legislative updates, strengthened technical expertise and institutional infrastructure, increased public awareness, and improved international collaboration are necessary.